Index Vakbarát Hírportál

Mi a teendő a játékra ragadt gyerekkel?

2021. február 9., kedd 14:24

Túlzás, hogy zombivá válik a játéktól. De miért fontos, hogy a megszabott idő helyett, a kilépési pontnál hagyja abba a játékot?

Néhány évente bejárja a sajtót egy állítólagos agykutató vészjósló írása, hogy a kisgyerekkori videójáték-használat súlyos értelmi és viselkedési zavarokhoz vezethet. Világszerte sokmillió gyerek játszik mobiltelefonon, tableten, játékkonzolokkal vagy számítógépekkel. Egyelőre úgy tűnik, hogy az agykutató tévedett: más kutatási eredmények nem igazolták ezeket a jóslatokat, gyermekeink pedig nem váltak agyatlan zombikká a videójátékoktól.

– állítja Fekete Zsombor játéktervező, szociológus. 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) több mint két éve felvette a mentális betegségek közé a játékfüggőséget. A legtöbb szülő csak a flow-ban lévő, számítógépe előtt ülő gyerekét látja, aki hosszas kérlelés után sem hajlandó vacsorához ülni a családdal, és dühkitörése van, ha hirtelen megszakad az internet. Mit tehetünk?

A szakember szerint a játékot kikapcsolni pont olyan, mint elhúzni az ember elől az ételt evés közben: tilos! Ezért kell a médiatudatosság.

Sokan vannak, akik a pandémia idején – a limitált szórakozási lehetőségek miatt – nagyobb teret engednek a videójátékoknak. Adnak egy- vagy két órát a gyereknek, hogy foglalja el magát, utána egy szülői felügyeleti eszközre bízzák, hogy az idő lejártával kapcsolja ki a játékot. Gyakran előfordul, hogy ebből konfliktus származik, hiszen ki szeretni kikapcsolni a játékot egy meccs közepén vagy egy pálya vége előtt? Azt szoktuk javasolni, hogy állapodjanak meg egy exit pontban a gyerekkel, például, hogy öt kört vagy három pályát játszik le. Így nem lesz frusztrált a játékidő végére.

Sokaknak okoz fejtörést, hogy hol van az exit pont a Minecraftban, vagy az ehhez hasonló, úgynevezett »sandbox« játékokban. Nos, a Minecraftban egy nap húsz percig tart. Könnyen meg lehet beszélni a gyerekkel, hogy két nap múlva napnyugtakor jön az ebéd, addig tessék minden építkezést, harcot, gyűjtögetést befejezni.

– mutatott rá a szakember a Saferinternet.hu-nak adott interjújában. 

A PEGI játékinformációs rendszer a tévéműsorok karikáihoz hasonlóan működik. 2004 óta igyekszünk minden fórumon felhívni a figyelmet a piktogramokra, amelyek alapján egy szülő eligazodhat, hogy milyen tartalmakkal találkozhat a gyerek a játékban. Ez is fontos, de még jobb, ha – ideje engedi – leül a gyerek mellé játszani.

– emelte ki Fekete Zsombor az Indexnek.

Sok esetben a játékfüggőség tünet, menekülés a mindennapok stresszes világából. A stressz fő oka pedig az, hogy a gyerek nem kap elég megerősítést otthon vagy az iskolában. A megerősítés szükséges ahhoz, hogy dopamin termelődjön a szervezetünkben, amire minden embernek szüksége van – még a felnőtteknek is. Ha szeretnénk, hogy a dopaminhiányos állapotunkat ne a játékban próbálják helyrebillenteni, akkor érdemes leülni, beszélgetni a gyerekkel, a feladataira rendszeresen visszajelzést adni neki, jó sokat ölelgetni.

– tette hozzá.

(Borítókép: Education Images / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok