Index Vakbarát Hírportál

Parlament előtt az új ausztrál Google- és Facebook-törvény

2021. február 16., kedd 10:58

Az ausztrál kormány a jövő héten terjeszti be új Google- és Facebook-törvényét az ország parlamentje elé.

A jogszabály alapján – amely a Google szerint „működésképtelen lesz” – Ausztrália lesz az első ország, amely előírja, hogy a Facebook és a Google fizessen a hírtartalmakért – olvashatjuk a Reutersen.

A törvényjavaslatot a parlament a 2021. február 15-én kezdődő héttől vizsgálja

– állította Josh Frydenberg pénzügyminiszter e-mailben elküldött nyilatkozatában.

A beterjesztett jogszabályokat világszerte nagy érdeklődéssel figyelik. A törvény kétpárti támogatással ebben a hónapban hatályba is léphet a Google „aggályainak” ellenére. A cég szerint a törvény arra kényszeríti őket, hogy vonják vissza a keresési funkciójukat.

A redmondiak lecsaptak a lehetőségre

Talán nem meglepő, hogy a Microsoft lecsapott a lehetőségre, és saját megfogalmazása szerint a szoftveróriás „bízik abban”, hogy

a Bing kereső majd „kitöltheti az űrt” Ausztráliában,

 ha a Google visszalép.

Lucinda Longcroft, a Google kormányzati ügyekért és közpolitikáért felelős igazgatója Ausztráliában és Új-Zélandon azt nyilatkozta, hogy a vállalat „módosításokat javasolt” a szenátus vizsgálatához, de azokat elutasították. Ennek ellenére a cég továbbra is reméli, hogy megvitathatja a törvényt a parlament képviselőivel.

Reméljük, hogy a parlamenti folyamat során kapcsolatba léphetünk a döntéshozókkal az aggodalmaink kezelése és a mindenki számára megfelelő rendszabály kidolgozása érdekében – a kiadók, a digitális platformok, valamint az ausztrál vállalkozások és felhasználók számára egyaránt

– állította Longcroft e-mailben elküldött nyilatkozatában.

A Facebook nem válaszolt azonnal a megjegyzéskérésekre, amikor a Reuters megkereste őket.

Az amerikai kereső- és közösségimédia-óriások szorgalmazzák a jogszabályok enyhítését Ausztráliában, mindkét vállalat vezető tisztségviselői tárgyalásokat folytattak Scott Morrison és Frydenberg miniszterelnökkel.

Egy új ausztrál platform, ahol fizet a Google

A Google a múlt héten elindított egy 

új platformot

Ausztráliában, amely fizet a hírekért, és megkötötte saját tartalmi megállapodásait a kiadókkal annak érdekében, hogy bebizonyítsa, a javasolt jogszabály felesleges.

A múlt hónapban a hírt szolgáltató Reuters közölte, hogy megállapodást írt alá a Google-lal, hogy ő legyen az első globális hírszolgáltató a Google News Showcase-ben. A Reuters a Thomson Reuters Corporation hír- és információszolgáltató tulajdonában van.

A Google és francia kiadók egy lobbicsoportja szintén januárban megállapodott a technológiai cég szerzői jogi keretrendszerében, amely szerint a Google fizet a hírkiadóknak az online tartalmakért – ez a legelső ilyen Európában.

(Borítókép: Turisták a Sydney-i Operaháznál. Fotó:  Steve Christo / Corbis / Getty Images)

Rovatok