Index Vakbarát Hírportál

Kongresszusi össztűz zúdult a Google, a Facebook és a Twitter vezetőire

2021. március 26., péntek 06:01

A Facebook, a Google és a Twitter vezetőit heves kritikával illették az amerikai kongresszus tagjai a félretájékoztatás és az online szélsőséges gyűlöletbeszéd kezelésével kapcsolatban, illetve a január 6-i capitoliumi zavargások és az oltásellenes posztok kapcsán is.

A Fehér Ház Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottságának tagjai sürgették Mark Zuckerberget, a Facebook vezérigazgatóját, Sundar Pichai Google-vezérigazgatót és Jack Dorsey-t, a Twitter első emberét, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek, hogy platformjaik a választási csalásokról szóló alaptalan rémhíreket és az oltásokkal kapcsolatos szkepticizmust visszaszorítsák – tudósított a CNN.

A képviselők azt is hozzátették, hogy az algoritmusok rosszul átlátható működése, ami a felhasználók figyelmének lekötését helyezik előtérbe, ahelyett, hogy visszaszorítanák, inkább elősegítik a félretájékoztatást – ezért a három CEO szintén rengeteg kritikát kapott.

„A profit mindenekfelett?”

Mike Doyle képviselő, a Fehér Ház kommunikációs és technológiai albizottságának elnöke elmondta, hogy munkatársai nagyon könnyen találtak oltásellenes tartalmat a Facebookon, a Facebook tulajdonában lévő Instagramon, a Twitteren és a YouTube-on egyaránt.

Törölhetné ezt a tartalmat. Csökkenthetne a láthatóságát. Megoldhatná ezt problémát. De úgy döntött, hogy mégsem teszi. Lenne rá lehetősége. De időről időre a felhasználó »bevonását« és a saját profitját választja a felhasználók egészségével és biztonságával szemben

– vádolta Doyle Zuckerberget dörgő hangon nyitóbeszédében.

A közösségi platformokon már korábban is intenzív volt a kormányzati nyomás azt illetően, hogy szorítsák vissza félretájékoztatást és a külföldi befolyást a 2020-as választásokig, majd a rá következő hónapokban pedig még szigorúbb ellenőrzés alá kerültek. Bár a cégek bizonyos fokú lépéseket tettek arra nézve, hogy a választáshoz kötődő összeesküvés-elméleteket visszaszorítsák, mindez nem volt elég ahhoz, hogy Donald Trump volt elnök keményvonalas hívei 

ne rohamozzák meg az amerikai Capitoliumot január hatodikán

– ez a kritika is rendszeresen visszatért különféle formában és kontextusban a kongresszus tagjainak részéről.

Ez a meghallgatás az első alkalom, hogy a három fontos online felületet birtokló cég vezetői megjelentek a kongresszus előtt, amióta Trumpot kitiltották vagy felfüggesztették a capitoliumi zavargások miatt. Zuckerberg és a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai nem voltak hajlandók világos választ adni arra, hogy szerintük terheli-e őket valamilyen felelősség a Capitolium körüli zavargásokat eredményező álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért, míg Dorsey, a Twitter CEO-ja ezt 

részükről elismerte.

Bevezető megjegyzéseiben Zuckerberg elutasította a zavargások előidézéséért kapcsolatos felelősséget, és egyértelműen Trumpot és „az amerikaiakat szétszakító politikai és médiakörnyezetet” jelölte meg a történtek okozóiként.

Zuckerberg szerint

a Facebook mindent megtett a választás integritásának biztosítása érdekében. És január 6-án Trump elnök beszédet mondott… harcra szólította fel az embereket.

A politikai hovatartozás alapján megfogalmazott kritikák

A meghallgatások egybeesnek azzal, hogy mind a Fehér Ház, mind a szenátus olyan jogszabályokon dolgozik, amelyek a technológiai szektor teljes ráncba szedését szolgálják. Ezek közül van olyan törvényjavaslat, amely a vállalatok gazdasági erőfölényére és az állítólagos versenyellenes üzleti gyakorlatára irányul. Mások a platformok tartalommoderálásával vagy adatvédelemmel kapcsolatos megközelítésével foglalkoznak. A különféle javaslatok szigorú új követelményeket vezethetnek be a népszerű platformok számára, vagy nagyobb jogi felelősséget helyeznek rájuk, ami az egész iparág átalakulásához vezet.

A törvényhozók vérmérsékletük alapján fogalmazták meg kritikájukat, de szinte mindannyian

kemény szavakkal ostorozták a három vezérigazgatót.

A kérdéseik témája és iránya egyben fontos támpontot is adott a politikai elemző számára a kongresszus lehetséges további lépéseivel kapcsolatban. A demokraták a technikai platformok algoritmusaira összpontosítottak, és arra, hogy a nyereségre való törekvésük vajon negatív következményekkel jár-e a felhasználók és a társadalom egésze számára. A republikánusok teljesen új vonalon támadtak, amelynek középpontjában az állt, hogy a platformok gyakorlata különösen káros a gyermekek és tizenévesek mentális egészségére.

Az órákon át tartó tárgyalás alatt időnként a törvényhozók felháborodva ostorozták a vezérigazgatókat. A kongresszus tagjai 

önelégültnek, kitérőnek és leereszkedőnek

tartották a cégvezetőket, akik pedig néhány válaszukban alig-alig bírták féken tartani saját frusztrációikat és elkeseredésüket, amikor arra szólították fel őket, hogy csak „igen” vagy „nem” válaszokat adjanak – ami egyébként megszokott kommunikációs stratégia a kongresszus képviselői részéről a hasonló meghallgatások során.

(Borítókép: Sundar Pichai, Mark Zuckerberg és Jack Dorsey. Fotó: AFP)

Rovatok