Index Vakbarát Hírportál

85 millió éves dinókoponyát találtak Patagóniában

2021. március 31., szerda 18:03

Egy 85 millió évvel ezelőtt élt húsevő dinoszaurusz remek állapotban fennmaradt koponyáját tárták fel argentin kutatók Patagóniában – írja az MTI. 

A maradványok vélhetően egy Llukalkan aliocranianus nevű dinoszauruszfaj egyik példányához tartoztak. Ezek két lábon járó, körülbelül 5 méteres testhosszal rendelkező, rövid koponyájú, éles és fűrészes fogakkal, rendkívül rövid mellső végtagokkal, vékony ujjakkal és a fejükön gyakran szokatlan taréjjal és apró szarvakkal rendelkező dinoszauruszok voltak, amelyek a mai Dél-Amerika területén és a déli félteke egyéb régióiban éltek a kréta időszakban.

Alig 700 méterre a Llukalkan megkövesedett koponyájától, a kutatók már korábban feltárták egy másik dinoszaurusz maradványait is, amely a Viavenator exxoni fajhoz tagja lehetett. 

Federico Gianechini, az argentin állami tudományos és műszaki központ (CONICET) paleontológusa szokatlannak nevezte, hogy ilyen közelségben találjanak két azonos korszakban élt ragadozó dinoszauruszt, amelyek ráadásul ugyanabba a családba, az abeliszauridák közé tartoztak. 

A Llukalkan valamivel kisebb volt, mint a Viavenator, ugyanakkor ha együtt éltek, akkor biztosan ugyanazon az ökológiai szeleten osztozkodtak, ugyanarra vadásztak, vagyis versengtek egymással és akár fel is falhatták egymást

– magyarázta a szakember. 

A Llukalkan koponyája nagyjából 50 centiméter hosszú volt. A szakemberek a koponyacsontok jelentős százalékát, köztük az agykoponyát is megtalálták. „Ennek a dinoszaurusznak az az egyik különlegessége, hogy a többi abeliszauridától eltérően, üregekkel rendelkezett a fülterületen, ami egyedi hallóképességet jelenthetett, talán nagyobb hallástartományt” – vázolta Gianechini.

Az állkapocs izomrendszere alapján a kutatók arra jutottak, hogy a Llukalkannak – amelynek neve a helyi mapucse nyelven annyit tesz, hogy „az, aki félelmet kelt –, erőteljes harapása volt, fogaival könnyűszerrel tépte le a húst a zsákmányáról.

Noha a Llukalkan csontvázának többi része egyelőre nem került elő, a többi abeliszaurida felépítése alapján a kutatók úgy becsülik, hogy 1-5 tonna között mozoghatott a súlya.

Rovatok