Index Vakbarát Hírportál

Szájbarágó az Indexen: nem járkálunk tojásokon

2021. április 4., vasárnap 12:00

12 kínzó kérdés, 12 gömbölyded válasszal. Főszerepben: a tojás.

Hogyan szűrhető ki a másodosztályú tojás?

Szerencsére ezzel végfelhasználóként egyáltalán nem kell foglalkoznunk, hiszen a boltok polcain kizárólag „A” minőségű tojás kapható. Ami ennél silányabb (vagy már leminősített), az (élelmiszer)ipari felhasználásra megy.

Meddig áll el?

Legfeljebb a tojásrakástól számított 28 napig. Hűvös helyen tárolva és mosatlanul két-három hétig tehát. (Ha megmossuk, károsodik a természetes védőrétege, és sokkal hamarabb megromlik.)

Mennyi tojást eszünk?

Országosan úgy évi 2,3 milliárd darabot. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint egy magyar ember átlagosan évente körülbelül 240 darabot.

Magyart vagy külföldit?

Főként hazait, de minden negyedik-ötödik darab importált. Az országkód (Magyarország esetében a HU) megtalálható a tojáson, rá van nyomtatva. A nyilvántartási szám szerepeltetése az „A” minőségű tojásokon kötelező, kizárólag helyi piacokon lelhetünk jelöletlen tojásokra, mivel az ötven tojónál kevesebbet tartó kistermelőkre nem vonatkozik mindez.

Egészséges?

A nyolcvanas évek közepe óta makacsul tartja magát a mantra, hogy a tojás egy halálos koleszterinbomba, mely szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A valóság az, hogy a tojásban főként telítetlen zsírok találhatók, és mindemellett

mikroelemek, fehérjék és vitaminok bőséges forrása

is. Az elkészítés módjára és a bevitt mennyiségre azért természetesen ügyelni kell. Szakemberek heti 5-6 darab fogyasztását javasolják.

Létezik-e tojásallergia?

Igen, de rendkívül ritka. A tyúktojás valamely komponensére a magyar lakosság egyetlen százaléka produkál allergiás reakciókat csupán. Ilyenkor bizony el kell hagyni az étrendből.

Számít, hogy mennyire sötét a héja vagy a sárgája?

A minőséget egyik sem befolyásolja. A héj árnyalatának mélysége elsősorban a tyúk fajtájától függ, míg a tojás sárgájának konkrét színét a takarmányok befolyásolják főleg. Érdekesség, hogy a magyar vásárlók a barna héjú tojásokat preferálják, viszont a tengerentúlon például keresettebb a fehér héjú.

A boldogabb tyúk tényleg finomabbat tojik?

A tartási módok (ketreces, mély almos, szabadtartású, ökológiai) körüli vitákról is ugyanaz mondható el, mint a színárnyalatokról: a tojás beltartalmát a tyúkok takarmányának összetétele és minősége határozza meg, nem a tartástechnológia milyensége. Etikai megfontolások ettől persze még felmerülhetnek bárkiben, a már említett nyilvántartási szám első számjegye ezért a tartásmódról tájékoztat.

A tanyasi tojás ökológiai lábnyoma nagyobb, viszont a tyúkok boldogabban élnek ott

– ezt a morális feladványt kell minden tojásevőnek megoldania, már ha nem az ár a döntő szempont nála.

Számít a méret?

A minőséget megint csak nem befolyásolja. Legfeljebb komolyabb sütésekkor kell korrigálni a receptet, ha túl pici tojásokat vettünk, mert a hozzávalók listája átlagos méretűekkel számol. Nem véletlen, hogy a tojást nem kilóra, hanem darabra árulják, hiszen például az XL-es (73 grammnál nehezebb) darabok héjának tömege is nyilván nagyobb fajlagosan.

Kikelthető a bolti tojás?

Fő szabály szerint nem, hiszen nincsen megtermékenyítve. De ahol ember van, ott hiba is van, ezért volt már rá példa a világtörténelemben, hogy a polcra véletlenül fias tojás keveredett, melyet a kíváncsi s eltökélt vevő aztán kikeltett. Aranyosak az ilyen videók a neten, de az esély icipici, inkább csak elméleti.

A hajunkra is kenhetjük?

Simán. Népi megfigyelések szerint a nyers tojástól fényesebb lesz a hajunk, és még korpásodás ellen is segíthet.

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Mivel slendrián a kérdés, nagyon egyszerű a válasz: a tojás. Az első tojás bő 300 millió évvel ezelőtt jelent meg az evolúció során, míg a tyúk legfeljebb 58 ezer éves állat csupán.

(Borítókép: Szakemberek dolgoznak egy budapesti üzemben 2017. január 12-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok