Index Vakbarát Hírportál

Ezzel a kalkulátorral kiszámíthatja a fertőzés veszélyét zárt térben

2021. április 19., hétfő 20:02

Egyebek között alapterület és létszám alapján számol a Max Planck Intézet online kütyüje.

Kiszámítja a zárt térben bekövetkező koronavírus-fertőzés esélyét a göttingeni Max Planck Dinamikai és Önszerveződési Intézet webes alkalmazása. A humán aeroszol- és cseppkibocsátás statisztikai eszköz (HEADS) figyelembe veszi a kilélegzett cseppek méretbeli különbségeit és leülepedésük sebességét egy szobában, ennek következtében realisztikus becsléseket ad, amennyiben a megadott zárt tér mérete nem túl nagy.

A Covid–19 egymást követő hullámai bezárásokat és szigorodó közterületi szabályok bevezetését tették szükségessé – ezzel együtt folyamatos az igény, hogy a normális működőképesség fennmaradjon a fertőzés veszélyének minimalizálása mellett.

A webes kalkulátorban a helységben tartózkodó személyek száma, életkora és tevékenységük jellege is megadható. Az eszköz akár a tipikus osztályterem méretének kétszeresével, száz négyzetméteres alapterülettel képes számolni.

Kisebb és nagyobb cseppek

A SARS-CoV-2 és más, hasonló vírusok kilélegzett cseppekben utazva fertőznek. A cseppek mérete 100 nanométertől (ami egy vírus átmérője) egy milliméterig terjedhet. Az 50 mikrométernél nagyobb cseppek leesnek, így a másfél méteres távolságtartás minimalizálja a fertőzés veszélyét ilyen méretű cseppeknél. Az 50 mikrométernél (ami egy női hajszál átmérője) kisebb cseppek gyorsan száradnak, ezért kisebb és könnyebb részecskékké alakulva továbblebegnek a levegőben.

A göttingeni kutatók 130 alanyt vizsgálva arra jutottak, hogy sokféle kisebb cseppfaja létezik, és csak kevés nagyobb.

Holografikus és részecskekövető méréseinkkel nagyon jól megismertük a nagy aeroszolokat. Ez lehetővé teszi, hogy nagyon jól megbecsüljük a zárt környezet vírusterhelését

– mondja Mohsen Bagheri, a kutatócsoport vezetője.

A rossz hír, hogy nagyon nagy a fertőzés veszélye. A jó hír, hogy az FFP2-es maszkok és orvosi védőeszközök nagyban csökkentik a veszélyt, főleg, ha szorosan illeszkednek az archoz

– tette hozzá.

Az alkalmazás németül és angolul is elérhető itt.

(MedicalXpress)

Rovatok