Index Vakbarát Hírportál

Oxigént gyártott a marsjáró

2021. április 22., csütörtök 14:21

Először használtak olyan eszközt, ami a későbbiekben alapvető lesz idegen bolygókon való túlélésben és űrutazásban.

A NASA marjárója a Perseverance kedden sikeresen állított elő oxigént a vörös bolygó légkörének 96 százalékát kitevő széndioxidból. A marsjáró jelenleg egy magaslati ponton várja, hogy megörökíthesse az Ingenuity marshelikopter repüléseit, de a veszteglést hasznos tudományos munkával tölti.

A szóban forgó művelet a MOXIE nevű eszköz első tesztje volt. A MOXIE rövidítés a marsi erőforrások helyszíni feldolgozásának angol megnevezését takarja (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment).

A MOXIE a tesztüzem során 5 gramm oxigént termelt, ez a szerény mennyiség egy űrhajós légzéséhez szükséges oxigént 10 percig fedezi. A folyamat 800 Celsius fokos hőmérsékletet igényel, az eszköz működéshez szükséges felmelegítése önmagában két óráig tartott. A MOXIE üzemszerűen óránként 10 gramm oxigént tud majd előállítani.

Az ember keveset fogyaszt

Az oxigén az emberi Mars küldetésben főleg rakétaüzemanyagként fontos. A felszínre leszálló és onnan visszatérő rakétának az üzemanyag mellett az annak elégetéséhez szükséges oxigént is magával kell vinnie. Ez a vörös bolygóra érkező rakéta esetén 7 tonna üzemanyagot és 25 tonna oxigént jelentene. A misszió és az űrhajósok túlélése szempontjából hatalmas könnyebbség lenne, ha ezt az oxigént nem kellene a Földről oda szállítani, hanem a helyszínen vehetnék fel. Az űrhajósok légzéséhez szükséges oxigen mennyisége elenyésző a rakéta igényeihez képest.

Az űrhajósok együtt nagyjából egy tonna oxigént fogyasztanak egy év alatt

- mondta Michael Hecht az MIT munkatársa és a MOXIE program szakértője.

A MOXIE nem csak az első eszköz, ami oxigént termel egy másik világon. Ez az első olyan technika, ami a későbbi küldetésekben használnak, hogy egy távoli bolygón életben maradhassanak

- emelte ki Trudy Kortes, a NASA űrtechnológiai igazgatóságának technikai demonstrációkért felelős igazgatója.

(CNN, NASA, Yahoo)

Rovatok