Index Vakbarát Hírportál

Nagyot ment a paródiapénz, aztán nagyot is bukott

2021. április 24., szombat 06:00

Az elmúlt napok zuhanása ellenére is kiemelkedik a kriptovaluta-piac mezőnyéből a közösségi gerillabefektetők által felkapott, internetes mémhez kötődő viccpénz.

Pénteken több mint tizedével zuhant a Dogecoin árfolyama az előző naphoz képest, 7 nap alatt pedig közel a harmadát veszítette el az értékének, de még így is több mint negyvenszer annyit ért, mint az év elején, és 30,6 milliárd dolláros összértékével a hetedik legnagyobb kriptovaluta.

A hét utolsó munkanapján nagyot ütöttek a kriptopiacon, a Dogecoinnál csak a Ripple teljesített rosszabbul pénteken a nagyobb kriptopénzek közül, de ha az elmúlt egy hónap adatait nézzük, akkor valósággal szárnyalt a Dogecoin: 30 nap alatt közel 350 százalékkal nőtt az értéke.

A kriptopénzek spekulációtól hemzsegő tajtékos világában mindez nem is olyan különös, azt a részletet kivéve, hogy a Dogecoin egy mémből készített, úgynevezett vicckriptovaluta.

Ki az a Doge?

A Doge egy internetes mém, amelynek alapja egy shiba inu kutyát ábrázoló kép, amelyen színes Comic Sans betűtípussal írott, nagyon tört angol gondolatok jelennek meg. A Doge maga is az angolul kutyát jelentő „dog” hibásan írott változata. Az eredeti kép egyébként Kabosu kutyát ábrázolja, akinek fotóit gazdája, a japán óvodapedagógus Atsuko Sato tette közzé 2010 februárjában. A kép a Redditen keresztül lett népszerű, majd a Shiba Confessions című tumblr-blogon alakult ki feliratozott formája, ami a 4chanen népszerűvé válva 2013 nyarára az örökzöld mémek közé emelkedett.

A Dogecoinnak nevezett kriptopénzt még bőven a mém virágjában, 2013 decemberében mutatták be. Létrehozói, az IBM munkatársa, Billy Markus és az Adobe szoftvermérnöke, Jackson Palmer kimondottan a Bitcoin szatírájának szánták. Sikeresen kapaszkodtak a Doge mém hullámaiba, és bejárták a világsajtót, de hosszabb távon jelentéktelenségbe süllyedtek, amiből csak publicitási akciók mozdították ki őket, mint amikor a 2014-es téli olimpia előtt gyűjtést rendeztek a jamaicai bobcsapatnak a kenyai ivóvízellátásért vagy Josh Wise NASCAR-versenyző megsegítéséért.

A gerilla-kisbefektető közbelép

Az is igaz, hogy a Dogecoinnak voltak fellángolásai az évek során. Egyszer például 2018-ban, egy általános kriptopénz-konjunktúrát követve szárnyalt egy nagyot.

A kutyapénz jelenlegi szárnyalásának igazi oka az amerikai internet legnépszerűbb fóruma, a Reddit és azon belül is a SatoshiStreetBets.

Ismerős lehet a név: 2021 elején a WallStreetBets (Wall Street-i Tippek) zárt csoportban kezdtek szerveződni azok a kisbefektetők, akik végül sikeresen felverték a haldokló videójáték-kereskedés, a GameStop részvényeit, komoly veszteséget okozva a cég elkerülhetetlen bukására spekulálóknak és a legtöbb esetben saját maguknak.

A SatoshiStreetBets nevében a Bitcoin-feltaláló, a titokzatos Satoshi Nakamoto neve ismerhető fel, tehát egy közösségikriptopénz-spekulációról van szó, amely, úgy tűnik, az említett kriptopénz paródiája köré szerveződik.

99 luftballon

További árfolyamfelhajtó tényező, hogy a legnagyobb kriptopénz-kereskedő oldalt, a Coinbase-t április közepén bevezették az amerikai tőzsdepiacra. Ez a történelmi esemény rekordra emelte minden kriptopénz, a Bitcoin, az Ether és a Dogecoin árát is.

Utóbbi iránt olyan példátlan kereslet alakult ki, ami komoly fennakadást okozott a Robinhood rendszerében. A jutalékmentes kereskedéssel népszerűvé vált Robinhood-alkalmazás érdekes módon a WallStreetBets történetében is exponálta magát, megakadályozta a közösség által kipécézett részvények felvásárlását, utóbbi miatt közös pert is indítottak ellenük a kisbefektetők.

A cseresznye a tortán Elon Musk. A világ második leggazdagabb embere és a Tesla elektromosautó-gyár tulajdonosa egy techszupersztár, és már korábban is megfigyelhető volt, hogy amire azt mondja, jó, oda özönlenek a geekek és a pénz. Márpedig Musk nemegyszer jelezte Twitteren, hogy a Dogecoin menő, mindannyiszor megpendítve az árfolyamot: például amikor közzétett egy bejegyzést egy holdat ugató kutyáról (Doge Barking at the Moon), amellyel egyben megidézte az „irány a hold” kriptopénzes szlenget.

Aki mindebből semmilyen hasznot sem lát, az viccpénz egyik alkotója, Billy Markus, akit 2015-ben kirúgtak az IBM-től, ezért pénzzé tette összes Dogecoinját, és vásárolt rajta egy japán kisautót.

(CNBC, CNN, Wikipedia)

(Borítókép: Dodgecoin kriptovaluta. Fotó:  Yuriko Nakao / Getty Images)

Rovatok