Index Vakbarát Hírportál

Kísérlet a barlangban: negyven nap fény és járvány nélkül

2021. április 25., vasárnap 20:36

Negyven napot töltöttek egy sötét barlangban egy tudományos kísérlet résztvevői, akiknek az alkalmazkodóképességét vizsgálták – írja az MTI.

Christian Clot francia-svájci kutató irányításával 15 önkéntes március közepén vonult el a franciaországi Lombrives-barlangba. A 27 és 50 közötti életkorú nyolc férfi és hét nő szombaton hagyta el a barlang elszigeteltségét. A résztvevők sötét szemüveget vettek fel, hogy a sötétség után védjék a szemüket a fénytől.

A barlangba nem jutott el a nappali világosság, és a csoportnak órája sem volt, így nem tudták követni az idő múlását. A barlangban százszázalékos volt a levegő relatív nedvességtartalma, és tíz Celsius-fok volt a hőmérséklet. A csoportnak semmilyen kapcsolata nem volt a külvilággal: sem a pandémia fejleményeiről, sem a barátaikról, családjukról nem tudtak semmit.

A Deep Time projekt kutatói szerint a kísérlet tapasztalatai alapján jobban meg lehet majd érteni, hogyan tudnak az emberek az életkörülményeiket és környezetüket érintő drasztikus változásokhoz alkalmazkodni.

A francia és svájci laboratóriumokkal együttműködő kutatók érzékelőkkel figyelték meg a tizenöt fős csoport alvási szokásait, társadalmi interakcióit és viselkedésüket. Az egyik érzékelőt egy kis kapszulában nyelték le a résztvevők. Ez a kapszula mérte a testhőmérsékletüket, és egy számítógépre továbbította az adatokat. A csoport tagjai saját biológiai órájuk alapján tudták, mikor kell aludniuk, felkelniük és enniük. A napokat nem órákban, hanem az alvási ciklusuk alapján követték.

A csoportot megfigyelő kutatók pénteken bementek a barlangba, hogy szóljanak a résztvevőknek: hamarosan vége a kísérletnek. Sokan alaposan elszámolták magukat; azt hitték még legalább egy hét, vagy akár tíz nap van hátra addig, míg kiléphetnek a barlangból.

Christian Clot, a projekt igazgatója a Human Adaptation Institute alapítója elmondta, hogy az idő- és a térérzékét elvesztett ember adaptációs képességeinek tanulmányozása például a jelenlegi egészségügyi váláságban is nagyon fontossá vált. Bár a résztvevők láthatóan fáradtnak tűntek, kétharmaduk mondta, hogy még egy kicsit tovább maradna a föld alatt, hogy befejezze az expedíció során megkezdett csoportos projekteket. A Deep Time projekt 1,2 millió euróba, átszámítva mintegy 436 millió forintba került, amit a francia-svájci kutató szponzorok bevonásával biztosított.

Rovatok