Index Vakbarát Hírportál

Gyászol Salem, eltemették a Clark gleccsert

2021. május 3., hétfő 17:11

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek, fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását.

Az amerikai Oregon állam fővárosában, Salemben temetést is rendeztek a Clark gleccsernek, hogy így szemléltessék, milyen pusztító hatással van a klímakrízis a jégtakaróra. Egy fekete szövettel letakart kis koporsó felett tartottak csendes megemlékezést, a koporsóba egy üvegcsében a Clark gleccser olvadékvizét tették.

A jelképes temetést aggódó gleccserkutatók tartották a salemi parlament épületének lépcsőjén, hogy felhívják a figyelmet, milyen gyorsan emészti fel a klímaváltozás azokat a hatalmas jégtömegeket, amelyek egykor ott zsúfolódtak az Egyesült Államok északnyugati részének hegyvonulatain.

Fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását – írja a Guardian online kiadása.

Hatalmas szomorúságot jelent ez, mert mindannyian tudtuk, hogy rossz lesz, de nem gondoltuk, hogy ennyire

– mondta Anders Carlson, az Oregoni Gleccser Intézet elnöke.

A Clark gleccser a kanadai British Columbiától a Kalifornia északi részéig elnyúló Cascade-hegységben található. Egykoron 46 focipálya méretű volt, mára azonban mindössze hárompályányira zsugorodott.

gleccserek a saját súlyuk terhe alatt a gravitáció hatására mozognak, de egy bizonyos mértékű tömegvesztés után nyugvó jégfoltokká válnak. Másik közeli gleccserek is elhaltak ilyen módon.

Más hasznuk mellett a gleccserek olvadékvize tavaszonként a patakokat és folyókat táplálja, melyek vízzel látják el az alma-, körte- és szőlőültetvényeket, és ivóvizet biztosítanak a hegyek alatt lévő városok számára.

A kutatók becslései szerint a folyók nyárvégi vízhozama 80 százalékkal visszaeshet az évszázad végére a gleccserek zsugorodása és a hó olvadása miatt.

A gleccserek nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem ezek a víztornyaink is, ahol a vizet tároljuk

– mondta Carlson.

A gleccserek csökkenése világszintű trend a Himalájától Svájcig. Amerika északnyugati részének gleccserei nem annyira ismertek, de helyi szinten nagyon fontos szerepet játszanak, eltűnésük hatalmas veszteséget jelent. A szakértők szerint a Cascade-hegység különösen sebezhetővé válik a gleccserek olvadása miatt, ez ugyanis több problémát okoz: megnövekszik az erdőtüzek kockázata, eltűnhetnek egyes fajok, például a szivárványos pisztráng, melynek szüksége van a gleccserek által táplált patakok, folyók jéghideg vizére.

Hosszú távon Amerika nyugati gleccserei szinte teljesen megsemmisülhetnek. Az Egyesült Államok nyugati részének gleccserei tovább zsugorodnak, és az évszázad végére nagyrészt eltűnnek

– mondta Andrew Fountain, a Portlandi Állami Egyetem geológusa, aki legújabb kutatásában megállapította, hogy a Washington államban lévő Olympic-hegység jégfolyamai valószínűleg eltűnnek 2070-re.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésén túl nem sokat lehet tenni a gleccserek megmentéséért a szakértő szerint.

Nagyon nehéz megállítani a zsugorodást. Az emberek nem is veszik észre, mennyire a gleccserekhez kötött ország vagyunk – ugyanúgy függünk tőlük, mint Svájc vagy Norvégia. Fontosak, és nekünk nagy szükségünk van rájuk

– fejtette ki Carlson az MTI beszámolója szerint.

Rovatok