Index Vakbarát Hírportál

Kombinálva védhet két vakcina a koronavírus és az influenza ellen is

2021. május 22., szombat 13:59 | aznap frissítve

Van két oltóanyag, amely kombinálva hatásos mind a koronavírus, mind pedig az influenza ellen. Ez derül ki egy állatokon végzett klinikaikísérlet-sorozatból – írják a MedicalXpress honlapján.

A NanoFlu és az NVX-CoV2373 nevű vakcinákat hörcsögöknek és görényeknek beadva a kutatók arra jöttek rá, hogy az állatok szervezete antitesteket állított elő. Miután az immunizált hörcsögöket megfertőzték koronavírussal, megtartották a súlyukat, azok, amelyek placebót kaptak, lefogytak.  

A hörcsögök tüdőszövetéből vett minták később bebizonyították, hogy az állatok átvészelték a koronavírust.

Az NVX-CoV2373, a Novavax oltásjelöltje 100 százalékos védelmet biztosított, hatékonysága a fertőzéssel szemben pedig 89,7 százalékos volt. Az oltóanyag a tüskefehérje egy darabját használja fel, amelyet nanorészecskékbe burkolva szállít a szervezetbe. Az immunrendszer így fel tud készülni arra az esetre, ha jönne a vírus.

Az oltás adjuváns segítségével erősíti fel az immunreakciót. A NanoFlu is hasonló elv alapján dolgozik, csak a tüskefehérje része helyett hemagglutinint, az influenzavírus külsején található proteint viszi be a szervezetbe.

Rovatok