Index Vakbarát Hírportál

Egy sziget, ami a tiszta jövőt szolgálja

2021. május 30., vasárnap 09:43

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének fóti Lovasterápiás és Oktató Központjába sérüléssel élő gyerekek járnak terápiára és fejlesztésre. 2012 óta ugyanitt működik az Élhető Jövő Park, amelyben tiszta környezetben próbálják ki a megújuló energiát és a jövő más környezetkímélő technikai megoldásait. Az innovációs projektet üzemeltető E.ON Hungária Csoport a Gyermekmentő Szolgálat támogatója.

Az Élhető Jövő Park jelentőségéről Kertész Dáviddal, az ELMŰ hálózati innovációs csoportjának műszaki szakértőjével beszélgettünk.

Milyen célt szolgál az Élhető Jövő Park?

Az Élhető Jövő Park egy megújulóenergia- és innovációs projekt. A parkban találhatók napelemes erőművek, szélerőművek és egy vízerőmű is. Az épületek fűtését és hűtését hőszivattyúk biztosítják, és a helyben termelt energiát akkumulátoros rendszerek tárolják. Az elektromos autók töltéséről okos elektromosautó-töltők gondoskodnak. A kiterjedt mérőrendszer segítségével lehetőségük van a saját szakembereinknek és a velünk együttműködésben álló egyetemek hallgatóinak, kutatóinak, hogy itt egy időben, egy helyen, valós körülmények között megtapasztalják a jövő okoshálózatának elemeit.

Úgy tudjuk, a jövő szakembereinek képzésében is szerepet játszik a park.

Az itteni adatokból évente több diplomamunka, valamint tudományos munka születik. Ez hasznos nekünk is, mert olyan kutatások, vizsgálatok készülnek ezen munkák keretében, melyekre nekünk nem biztos, hogy a napi munka mellett lenne időnk, a diákoknak pedig konzultációs lehetőségként segítünk az adatok kiértékelésében és a szükséges következtetések levonásában.

Milyen jelentősége van az itt folyó munkának?

Itt alapvetően az áramszolgáltatáshoz kapcsolódó tesztelések és fejlesztések zajlanak. Gazdaságilag nem cél a megtérülés, mert innovációs és pilotprojektek zajlanak itt. Természetesen ha a parkban zajló tapasztalatokból piaci termék kerül kifejlesztésre, ott az üzleti modellek kidolgozásánál figyelembe vesszük az itteni méréseket, számításokat.

A park egyben energiasziget is. Mit jelent ez?

A park összes megújulóenergia-termelője közel annyi villamos energiát állít elő éves szinten, mint amennyit elfogyaszt. Szinte önellátó. A jövőbeli fejlesztések lehetővé teszik majd, hogy képes legyen a hálózat nélkül is egy tényleges önálló energiaszigetként működni.

Jelenleg milyen kutatómunka folyik itt?

Olyan mérésekkel rendelkezünk, ami segít többek között a megújulóenergia-termelők, az elektromos autók, a hőszivattyúk, a közvilágítás és az elektromos hálózat rejtett információit feltárni előttünk. Új eszközöket próbálunk itt ki, mint például olyan elektromosautó-töltőt, amely nemcsak tölteni tudja az autó akkumulátorát, hanem képes abból visszatáplálni a hálózatba, és ezzel segíti az energiaegyensúly megtartását. Hibrid inverterrel kapcsolatos tesztek is futnak, hogy ennek a megfelelő vezérlésével hogyan tudja segíteni a hálózat stabilitását és megújulóenergia-felvételét egy ilyen eszköz.

(Borítókép: ELMŰ)

Rovatok