Index Vakbarát Hírportál

Tíz állatfaj, amelytől lehet, hogy örökre búcsúzhatunk

2021. május 31., hétfő 17:39

A civilizáció fejlődése megállíthatatlan, és már eddig is rengeteg állatfaj kihalásába került, ráadásul sajnos az újabbak kipusztulása egyre inkább visszafordíthatatlan folyamat. Tíz állatfajt szedtünk össze, amelytől talán a közeljövőben el is búcsúzhatunk – örökre.

A világ hatalmas technológiai forradalmon ment keresztül, ami hozzájárult városaink terjeszkedéséhez és az életszínvonal javulásához. Mindannyian tudjuk azonban, hogy a civilizáció mennyire nem mentes a hátrányoktól sem – különösen a föld faunájára nézve. A veszélyeztetett állatfajok száma folyamatosan növekszik, mivel továbbra is apasztjuk a természeti erőforrásainkat, és pusztítjuk a természetes élőhelyeket.

Bár a veszélyeztetett állatok témája már – sajnos – nem számít újdonságnak, az a sebesség, amellyel újabb és újabb állatok a leginkább veszélyeztetett fajok listájára kerülnek, minimum riasztó. A veszélyeztetett fajokról szóló törvény minden erőfeszítése ellenére 2007 óta csaknem megduplázódott azon állatok száma, amelyek veszélyeztetetté vagy súlyosan veszélyeztetetté váltak. Ezek közül válogattuk most össze a tíz legveszélyeztetettebb állatfajt. 

1. Amuri tigris

Az Amur folyó környékén, Oroszország délkeleti sarkában, az Amur folyótól keletre fekvő Szikhote-Alin hegységben élő amuri tigris a világ egyik legveszélyeztetettebb állata. Korábban elterjedt volt Északkelet-Kínában, a Koreai-félszigeten és egészen Mongóliáig nyugaton is.

Annak ellenére, hogy néhányat fogságban tartanak, már csak körülbelül 350-450 példány él világszerte. Hihetetlen, de az amuri tigris a legnagyobb tigrisalfajok közé tartozik, és több mint 3 méter hosszúra is megnőhet.

2. Fekete orrszarvúk

Szerencsére a fekete orrszarvúk populációja helyreállt a két évtizeddel ezelőtti történelmi mélypont óta, amikor a populáció közel 98 százaléka kipusztult. Annak ellenére, hogy ma körülbelül 5000 példány él belőlük, kritikusan veszélyeztetett fajnak számítanak, és állandó veszélyben vannak az orvvadászok miatt.

Ami megkülönbözteti ezt a fantasztikus állatot a többi orrszarvútól, az a kampós felső szájrész, amely segíti a bokrokkal és fákkal való táplálkozásban. 

3. Borneói orangután

A gyönyörű borneói orángután a veszélyeztetett fajok listáján igen magasan szerepel, hiszen mindössze 1500 példány maradt belőlük.

Borneó szigetén található, széles arcú, rövidebb szakállú és a többi alfajnál kissé sötétebb színű. A fakitermelés és a vadászat a legfőbb oka számuk csökkenésének. 

4. Cross-folyó menti gorilla

A főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban megtalálható Cross-folyó menti gorillák olyan területen élnek, amelyet emberek vesznek körül, és lassan elveszik az élőhelyüket.

Az erdőirtás nagy szerepet játszott a faj pusztulásában, és mivel kevesebb mint 300 példány maradt belőlük, sajnos a 10 legveszélyeztetettebb állat közé tartoznak. A hatalmas, akár 200 kilogrammot is nyomó állatok nagyon félnek az embertől. 

5. Közönséges cserepesteknős

Az Afrika és Délkelet-Ázsia partjai mentén élő cserepesteknőst az orvvadászok elsődleges célpontjává teszi a gyönyörűen színes és mintás páncélja. Az alfaj szerepel a súlyosan veszélyeztetett állatok listáján, és nélkülözhetetlen összekötő kapocs a különböző tengeri ökoszisztémák között.

Létfontosságúak a korallzátonyok fenntartásában, és olyan fajok leszármazottai, amelyek 100 millió éve léteznek óceánjainkban. 

6. Vietnámi antilop

A nagy Mekong mentén található vietnámi antilopot vagy „ázsiai egyszarvút”, ahogyan becenevén hívják, csak körülbelül húsz évvel ezelőtt fedezték fel. A vadonban ritkán látni, és fogságban sem találunk egyet sem.

Valójában ezt a veszélyeztetett állatot összesen csak négyszer látták a világon, és az arcán található gyönyörű jegyekről lehet felismerni. 

7. Szumátrai elefánt

A szumátrai elefántok az ökoszisztémájuk kulcsfontosságú részét képezik, mivel segítenek a magok lerakásában az általuk lakott erdőkben. A hihetetlenül súlyos, akár 5 tonnás és közel 2,7 méter magas szelíd óriásokat nehéz eltéveszteni.

Világszerte kevesebb mint 3000 példány maradt belőlük, számuk a veszélyeztetett fajokról szóló törvény ellenére a közelmúltban egyre csökkenő tendenciát mutatott. 

8. Szumátrai tigris

Valamikor régen a szumátrai tigrisek több indonéz szigeten is előfordultak. Ma már csak Szumátrán találhatók meg. Vastag narancssárga bundájuk és fekete csíkjaik miatt jól megkülönböztethetők.

Az orvvadászat és az erdőirtás miatt kevesebb mint 400 példány maradt belőlük, ami a világ egyik legveszélyeztetettebb fajává teszi őket. 

9. Kaliforniai disznódelfin

A kaliforniai disznódelfinek a világ legritkább tengeri állatai és vitathatatlanul a legveszélyeztetettebb állatok a listánkon. Különlegesek, szemük körül sötét gyűrűk láthatók, oldaluk pedig halványszürke.

A kaliforniai disznódelfinek – nevükhöz híven – jellemzően Kalifornia északi partvidékén élnek, de az illegális halászat megtizedelte a populációjukat. 

10. Rücskösfarkú disznódelfin

A Jangce folyóban, Ázsia leghosszabb folyójában található a jangcei rücskösfarkú disznódelfin. Hihetetlenül intelligens, a gorillákkal egyenrangúan, és pajkos mosolya van.

A folyó egy másik delfinfajnak is otthont adott, de azt 2006-ban az emberek már teljesen kiirtották.

A veszély komoly, de talán még van esély a megmentésükre

A veszélyeztetett állatokat az emberi tevékenység fenyegeti. A leginkább veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos figyelemfelkeltés segít reflektorfénybe helyezni őket és mozgalmakat indítani a megmentésük érdekében.

Remélhetőleg az elkövetkező években a veszélyeztetett fajok listája lényegesen rövidebb lesz, amennyiben sikerül harmóniában élnünk környezetünkkel.

(Travelwanderlust)

Rovatok