Index Vakbarát Hírportál

Kérés nélkül átformálja az emberek arcát a TikTok

2021. június 15., kedd 21:11

A népszerű videómegosztó bizonyos országokban permanens szépségfiltert alkalmaz.

A videofilterek mára hétköznapi és közismert dolgok lettek, amelyek különböző képmanipulációkra képesek, például macskává alakítják az ember fejét vagy megszépítik az embert, kivasalják és fényessé teszik az arcbőrt. Az ilyen filterek ki-be kapcsolhatók – vagy legalábbis azok voltak a legutóbbi időkig.

A közelmúltban a népszerű kínai videómegosztó, a TikTok több felhasználójának problémája akadt azzal, hogy nem ismer magára. Amikor arcuk egy részének eltakarásával megzavarták a filtert, kiderült a turpisság: a váratlanul valódira váltó állkapocsvonal megmutatta, hogyan teszi a szolgáltatás nőiesebbé vagy férfiasabbá a szereplőket.

A TikTok a felhasználók által nem választott és nem kikapcsolható filtert alkalmaz az arcokon. A Technology Review szerzője kiderítette, hogy a jelenség csak az androidos alkalmazást érinti, de amikor rákérdezett a cégnél, a filter egyik napról a másikra eltűnt.

A Wisconsin Egyetem kutatója, Amy Niu szerint az eset oka, hogy Ázsiában általánosan bevett szokás a szépségfilterek alkalmazása, akár a WeChaten, akár az ott Douyin néven ismert TikTokon. A filter önmagában nem rossz, de a fejlesztőknek tudniuk kell, hogy alapvetően befolyásolja azt, ahogy az emberek látják magukat.

Figyelembe kell venni, hogy az emberek internalizálják a szépségeszményeket, a testképüket, és hogy mindezzel fokozzák-e a megjelenésükkel kapcsolatos aggodalmaikat

– magyarázza Niu.

A TikTok-felhasználó Tori Down számára a szépségfilter csak egy a szolgáltatás nyomasztó vonásai közül:

Nagyon hasonlít egy narcisztikussal fennálló kapcsolathoz, az egyik percben szeretetbomba, kapsz egy csomó követőt, és nagyon jólesik a figyelem, aztán ki tudja, miért, úgy döntenek, hogy nincs tovább.

(MIT Technology Review)

Rovatok