Index Vakbarát Hírportál

Mosószert küld az űrbe a NASA

2021. június 23., szerda 07:55

Az amerikai űrkutatási hivatal évente több tonna ruhát dob ki, mivel egyelőre nincs megoldva az űrhajósok öltözékének tisztítása a Nemzetközi Űrállomáson. Ezen jövőre szeretne változtatni a NASA − számolt be az MTI.

Az űrállomáson az űrhajósok addig hordják ruháikat és alsóneműiket, míg teljesen el nem koszolódnak. A piszkos ruhát pedig az atmoszférába küldve elégetik. A NASA ezért összefogott a Procter and Gamble-lel, hogy kitalálják, mi lenne a legjobb megoldás az űrhajósok ruháinak tisztítására, hogy azokat hónapokig vagy akár évekig újra lehessen használni, akárcsak a Földön.

A vállalat kedden bejelentette: hamarosan mosószert és folteltávolítót küld az űrállomásra.

A rakéták raktere szűkös, a szállítás drága: miért pazarolnák új ruhákra, ha a ruháikat frissen és illatosan lehetne tartani. Ha kiszámoljuk, hogy egy űrhajósnak évente 68 kilogramm ruhára van szüksége az űrben, ez gyorsan összeadódik, különösen egy hároméves Mars-misszió esetén

− mondta el Mark Sivik, a Procter and Gamble szakembere.

Az űrhajósok naponta két órát edzenek, hogy ellensúlyozzák a súlytalanság izom- és csontkárosító hatásait. Ezért edzőruhájuk hamar izzadt lesz. Sokszor a pólóik, rövidnadrágjaik és zoknijaik annyira elpiszkolódnak, hogy hetente kell cserélni őket.

A vállalat decemberben felküldi az űrállomásra a kifejezetten az űrbe szánt mosószert, hogy a tudósok megvizsgálhassák, hogyan reagálnak az enzimek és más összetevők a hat hónapos súlytalanságra. Jövő májusban pedig folteltávolítókat szállítanak az űrhajósoknak. Ezzel egyidejűleg pedig olyan mosó-szárító gépet fejlesztenek, amely minimális mennyiségű víz és mosószer felhasználásával a Holdon vagy akár a Marson is működhet. Egy ilyen gép hasznosnak bizonyulhatna a Föld vízben szűkölködő vidékein is.

Rovatok