Index Vakbarát Hírportál

Megeszi-e Jeff Bezos a Mona Lisát?

2021. június 23., szerda 11:04

Fontos lenne, hogy megegye a legalább ötvenmilliárd eurót érő remekművet.

Tizenötezerhez közelít az aláírások száma azon a bizarr online petíción, amely azt szorgalmazza, hogy a világ egyik leggazdagabb embere, az Amazon-alapító Jeff Bezos vásárolja meg és fogyassza el Leonardo da Vinci mesterművét, a Mona Lisát. Jelen cikk írásakor 11 365 aláírója volt az év elején indult kezdeményezésnek, és a fent említett tizenötezres határ elérése azt jelentené, hogy a petíciónak helyet adó Change.org-on a kiemeltek közé kerülhetne.

A kezdeményező, egy marylandi zenész, Kane Powell.

Senki sem ette meg a Mona Lisát, és úgy érezzük, szükségünk van Jeff Bezos fellépésére, hogy megtörténhessen a dolog

– áll a petíció leírásában.

Ez a modern kor legfontosabb petíciója. Jeff Bezosnak meg kell ennie a Mona Lisát, hogy megmentse a világot

– fogalmazott az egyik támogató, a nepáli Abisek Randzsit Katmanduból.

A Mona Lisa eladásának ötlete egyébként tavaly pattant ki egy francia techcégvezető, Stéphane Distinguin fejéből, aki ötvenmilliárd euróért értékesítette volna a műtárgyat a francia államadósság csökkentése céljából. A festmény egyébként a francia állam tulajdonát képezi, és egy 2018-as felmérés szerint évi 42 millió dollárt termel, mivel tíz látogatóból kilenc csak a Mona Lisa kedvéért érkezik a Louvre-ba.

Bezos egyébként kifejezetten népszerű a Change.org petíciózói között. Jelenleg az egyik legnépszerűbb aláírásgyűjtés arról szól, hogy a milliárdos közelgő űrutazását követően ne térhessen vissza a Földre. Lapzártakor közel negyvenezer aláírással.

Tavaly május óta fut egy hasonló, de kevésbé sikeres petíció, amely Bernie Sanderst igyekszik megnyerni, hogy egye meg Jeff Bezost.

(Change.org, Fox News, Vice)

(Borítókép: Andrej Sokolow / picture alliance / Getty Images)

Rovatok