Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd dalt shazamozunk egy hónapban

2021. június 24., csütörtök 14:37

Mérföldkőhöz ért a népszerű zenefelismerő alkalmazás, a Shazam: június 17-i bejelentésük alapján átlagosan havi egymilliárdszor ismernek meg egy új dalt a felhasználók az applikáció segítségével. A Shazam 2002-es indulása óta összesen ötvenmilliárdnál is többször használták a szolgáltatást.

A Shazam 2002-ben indult SMS-szolgáltatásként az Egyesült Királyságban, majd 2004-ben lépett be az Egyesült Államokba. Akkor a „2580”-as szám tárcsázásával egy 30 másodperces hívásba léptek be a felhasználók, majd SMS-ben kapták vissza az automatának elküldött dalrészlet adatait.

A betelefonálós dalfelismerést hívásonként számlázták, de havi előfizetést is lehetett vásárolni, utóbbihoz egy online katalógus is tartozott, mely a korábban felismert dalok adatait tartalmazta.

T. Rex Jeepster című dala volt az első, melyet valaha leshazamoztak, akkor még SMS-szolgáltatásként.

A Shazam felfutása 2008-ban jött el, amikor megjelent Androidon és iPhone-on is az alkalmazás. Az app többször szerepelt a két platformon található leginkább ajánlott programok között és a letöltési toplisták élmezőnyében. 2014 végén a Shazam kompatibilis lett az iPhone-ok Siri asszisztensével, majd 2015-ben elérhető lett hordozható Android eszközökre is, a mai Wear OS elődjén.

Az első egymilliárdot 2018-ban érte el a cég, az évben, amikor az Apple felvásárolta és integrálta rendszereibe, illetve az Apple Musicba a Shazamot. 2020-tól a zenefelismerőt böngészőn keresztül is lehet már használni bármilyen rendszeren.

A Shazam jelenleg 51 millió dalt tartalmazó könyvtárral bír, melyet több mint ötvenmilliárd alkalommal használtak az emberek. Az ötvenmilliárdodik felismert dal egy távol-keleti popszám, a Shazam indulása óta pedig legtöbbször felismert szerzemény a Tone and I Dance Monkey című dala.

A zenefelismerő által használt technológiát az Apple a ShazamKit formájában ebben az évben nyilvánossá teszi majd, engedélyezve a fejlesztők számára a harmadik féltől származó alkalmazásokkal történő integrációt. Ennek köszönhetően a Shazam adatbázisán felül előre felvett hangmintákat is felismerhet majd a szoftver egyéni találatokkal.

Rovatok