Index Vakbarát Hírportál

Csomagolásmentes ivóvízzel rukkol elő a magyar energiaital-gyártó

2021. június 29., kedd 19:39 | aznap frissítve

Magyarország a Föld, sőt még Európa országainak többségéhez képest is kivételezett helyzetben van, mivel az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Idehaza minden településen van vezetékes ivóvíz, köszönhetően annak a több mint 65 ezer kilométeres vezetékrendszernek, amely a lakosság számára biztosítja a vízellátást.

Ráadásul a magyar vezetékes ivóvizek egyharmada ásványvíz-minőségű, ami azt jelenti, hogy a csapból – például Debrecenben, Sopronban vagy Győrben – olyan víz folyik, amelyben az értékes ásványi anyagok mennyisége meghaladja a literenkénti 500 milligrammos mennyiséget.

Mindezek ellenére nagyon sok, többnyire PET-palackba csomagolt víz fogy: a magyarok évente fejenként 130 liter palackozott vizet isznak, ami súlyos környezeti terhelést jelent, hiszen hatalmas mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik ezáltal. De ha a vendéglátó szektort nézzük, az éttermekben és szállodákban szervírozott üveges kiszerelésű vizek se sokkal környezetbarátabbak, hiszen előállításuk és újrahasznosításuk is meglehetősen energiaigényes. Becslések szerint Magyarországon 

naponta tíz kilométer hosszúságú kamionsor szállítja csak a palackozott vizeket,

ez pedig a kibocsátott szén-dioxiddal tovább károsítja a környezetet.

A környezettudatosság és egészségmegőrzés érdekében meg kell változtatnunk azt, ahogy az ivóvízről, a csapvízről gondolkozunk

hangsúlyozta Szabó Diána, a Hell Energy menedzsere azon a mai sajtóeseményen, amelyen legújabb terméküket, a Floewatert mutatták be. Ez a csomagolásmentes ivóvíz a vezetékhálózatra kötött vízszűrő és vízkezelő technológiával készül, így képes minden 0,2 mikrométeresnél nagyobb fizikai és kémiai szennyeződés kiszűrésére.

A hazai vízhálózat bekötővezetékei ugyanis helyenként felújításra szorulnak, az elöregedett vezetékekből kioldódó anyagok, a hálózati sajátosságok okán kialakuló úgynevezett pangóvíz, valamint az ezeket semlegesítő fertőtlenítő klór megváltoztatják a csapból kifolyó víz ízét, színét és esetleg szagát is. A Floewater a csapvízbe kerülő szennyeződéseket úgy távolítja el, hogy közben megőrzi a vízben található értékes oldott ásványi anyagokat, valamint az előkezelés során beállítja a víz pH-értékét, és magnéziummal dúsítja.

Az innovatív technológia alkalmazásával három lépésben lesz a csapvízből Floewater:

  1. Az előszűrés során a berendezés az emberi szervezet számára optimális 5,6–7 közötti szintre állítja be a víz pH-értékét, ami azért fontos, mivel ez az érték folyamatosan ingadozik.
  2. Az ezüstionos szűrés meggátolja a baktériumok kialakulását és elszaporodását.
  3. A szénszűrés eltávolítja a vezetékhálózatból érkező csapvízből a fizikai és kémiai szennyeződéseket. Ebben a lépésben a klór kellemetlen íze és szaga is eltűnik a csapvízből, és minden 0,2 mikrométernél nagyobb szennyeződéstől is mentes lesz a víz. 

A szűrés finomságát jól mutatja, hogy egy emberi hajszál átlagos vastagsága 50 mikrométer, és ennek a 250-ed részét elérő szennyeződéstől is képes a rendszer megtisztítani a vizet. 

Hisszük, hogy a csomagolás nélküli víz nemcsak egy alternatíva, hanem egy fenntartható megoldás a PET- és üvegpalackok jelentette globális problémára

emelte ki Mihály Eszter, a Hell cégcsoport fenntarthatósági menedzsere.

A cég idén februárban a szénsavas üdítőitalainál már megszüntette a PET-kiszerelést, így teljes termelésében öt százalék alá csökkent az ilyen palackok használata. Most ennél is továbbléptek: a Floewater technológiája nem termel hulladékot, nem igényel készletgazdálkodást, nem foglal helyet a raktárban és nem kell törődni a csomagolás visszajuttatásával a beszállítóhoz. 

Az újfajta technológiával készülő vizükkel elsősorban a HoReCa-szektort: éttermeket, szállodákat, fitnesstermeket és irodákat célozzák meg, magáncélú felhasználásáról egyelőre nincs szó.

Rovatok