Index Vakbarát Hírportál

Itt a migrén ellenszere

2021. július 4., vasárnap 13:45

A diéta segíthet a gyakori neurológiai problémánál, vagy legalább is csökkentheti a gyógyszerfogyasztást.

Kevesebb fejfájásról és enyhébb fájdalomról számoltak be azok, akiknek étrendje halat tartalmazott, szemben azokkal, akik több növényi eredetű olajat fogyasztottak – derül ki amerikai tudósok BMJ egészségügyi szaklapban közölt cikkéből.

A 182 migréntől szenvedő felnőtt bevonásával készült kutatás a linolsav szerepével kapcsolatos korábbi munka folytatása volt, amely arra következtetésre jutott, hogy a növényi eredetű linolsav rontotta a fejfájást, szemben a halakból származó omega-3 zsírsavval.

A kutatás részvevői véletlenszerűen egészséges étrendet kaptak, amelyet 16 héten át követtek. Az egyik diéta sok halat és kevés linolsavat tartalmazott, a másik sok halat és sok linolsavat, a harmadikat a lakosság körében általában jellemző kevés hal, több linolsav összetétel jellemezte. A vizsgálat során feljegyezték a migrének gyakoriságát, időtartamát, intenzitását, napi életre gyakorolt hatását és a gyógyszerfogyasztást.

A kutatás kezdetén a résztvevőknek átlagosan 16 migrénjük volt havonta, ezek általában öt órán keresztül tartottak és fájdalomcsillapítók alkalmazása mellett is nagyban rontották az életminőségüket.

Segített a maga módján

Mint kiderült, a kevesebb növényi olajat és több halat tartalmazó diéta 30-40 százalékkal csökkentette a fejfájások időtartamát és a havi fejfájások számát is. A résztvevők mindezek ellenére nem számoltak be jelentős életminőség-javulásról. A kutatók szerint ennek ellenére üdvözítő, hogy egy előnyösebb étrenddel csökkenthető a tompító és bizonyos esetekben függőséget okozó gyógyszerek bevitele.

A migrén a világ harmadik leggyakoribb betegségének számító neurológiai probléma, amely globálisan mintegy egymilliárd embert érint. Havi 15 epizód felett beszélnek krónikus migrénről, amely másoknál gyakrabban érinti a 18 és 44 éves korú nőket.

(MedicalXpress, National Library of Medicine)

Rovatok