Index Vakbarát Hírportál

Bezárják a kriptobányákat, felrobbant a videokártyák piaca

2021. július 13., kedd 14:24

Viszlát, hiány! Harmadáért szerezhet GPU-t, akinek belefér pár száz darab.

Több ezer videokártya jelent meg a kínai használt hardver piacon. A kriptovaluta-bányák által használt kurrens és korábbi generációhoz tartozó Nvidia és AMD grafikus egységek a váratlan túlkínálat miatt jelentős árengedménnyel kaphatók.

A jelenség hátterében az áll, hogy Kína betiltotta és bezáratja a kriptovaluta-bányákat. A bányászathoz használatos többezres gépparkokat a tulajdonosok ezért 

vagy elköltöztetik, vagy eladják.

Akik az utóbbi utat választják most nagy mennyiségben igyekeznek a szabadulni a kártyáktól és legalább száz darabos tételekben üzletelnek.

A bányászatra használt videokártyákat az eredmény maximalizálása érdekében általában túlpörgetik, ami 

megrövidíti az élettartamukat.

Ezért, illetve a nagykereskedelmi tételek miatt egyelőre nem tapasztalható nagy kereslet, ami miatt az áresés folyamatos.

Miközben Európában is esnek a videokártyák árai, az RTX 3060-asok felénk 250 ezer forint körüli áron kaphatók, a kínai piactereken 80 ezer forint körüli áron ajánlják. Az ideát félmilliótól a 355 ezer forintra csökkenő árú RTX 3080-asokat ott 120 ezer forint körül hirdetik.

Az eladási hullámban szintén szerepet játszhat, hogy a második legnagyobb kriptopénz, az Ethereum augusztusban Proof of Work (PoW) helyett Proof of Stake (PoS) modellre cseréli kriptográfiai bizonyítási eljárását. Ez a számítási teljesítmény helyett letétbe helyezett kriptovalutával szabályozza az elosztott rendszerben visszaigazolóként dolgozók részesedését. A lényeg: az Ethereum PoS modellje 

véget vet a magas energiaigénynek,

és egyben feleslegessé teszi a grafikus kártyák használatát.

Mint ismert 700 ezer videokártya felvásárlásával a piac negyedét lefedő kriptobányászok a világjárvány miatt élénkülő kereslettel ütközve 2020 elejétől hiányt és magas árakat okoztak grafikus hardverek terén.

(Bitcoinist, Notebookcheck, PCGAmesN)

Rovatok