Index Vakbarát Hírportál

Harmincéves a szerelem képlete, önre is igaz?

2021. július 13., kedd 20:52

A pszichológusok az ötvenes-hatvanas évek óta foglalkoznak kötődéskutatással. Anya és gyermek viszonyától indultak el, de hamar kiderült, hogy megfigyeléseik a felnőttek világában is érvényesek.

John Bowlby brit pszichiáter nevéhez fűződik az efféle csecsemői viselkedések első tipológiája, melyet aztán a kanadai-amerikai pszichológus, Mary Ainsworth tökéletesített és terjesztett ki felnőttekre is. A kutatási eredményeket 1991-ben, tehát pontosan három évtizede összesítették.

A lényeg nagyon egyszerű: az emberi kapcsolatokat mindenki annak függvényében keresi és éli meg, hogy mennyi benne az önbizalom és az aggodalom. Igaz ez bármiféle társas viselkedésre, de ami a legizgalmasabb talán: e speciális elegy határozza meg viszonyunkat úgy általában a románcokhoz és a konkrét partnereinkhez is.

Nesze neked, romantika!

Csupán négy alaptípus létezik, magánéleti drámáink szabálykönyve tehát kiábrándítóan logikus.

Vannak átmenetek?

Ez nagy vita még ma is. Megfigyelhető ugyanis, hogy az önfeledt, az autonóm, a remete és a kapcsolatfüggő is képes olykor átváltani egy másik kötődési stílusra. Főként egy adott életszakasz vagy egy bizonyos személy közelsége lehet képes ezt a hatást kiváltani.

Ám a szakirodalmi konszenzus leginkább mégis úgy tartja, hogy mindez

csupán időszakos „kilengés”,

az alapvető romantikus huzalozottságunk volt és marad, hiszen csecsemőkori élményeinken és reflexeinken alapul.

Ön melyik típus? Szavazzon!

  • 1627
    Autonóm
  • 814
    Önfeledt
  • 646
    Remete
  • 575
    Kapcsolatfüggő

(Borítókép: Ludovic Marin / AFP)

Rovatok