Index Vakbarát Hírportál

Autónk védelmében

2021. július 19., hétfő 15:54

A sajtó tele van a nyugat-európai áradások nyomán felborult, elvándorolt, tönkrement, hátára fordult autók képeivel. Mit tehet az autótulajdonos, hogy elkerülje az efféle balesetet? Ennek jártunk utána.

A hirtelen leszakadó nagy mennyiségű esőzések és az ezzel járó villámáradások, vízfolyamok komoly veszélyt jelentenek az autókra és az autókkal közlekedőkre is.

Ha szeretnénk magunkat, és járművünket megvédeni, érdemes pár elővigyázati szabályt betartani, a víz ugyanis hatalmas károkat okozhat az autóban, melyek sokszor csak évek múltán jelentkeznek, de komoly biztonsági kockázatot jelentenek.

Ugyanígy az árvízszerű vízfolyások, villámárvizek is veszélyt jelenthetnek, melyeket a hatalmas mennyiségű lezúduló eső indít útjára. Ezeknek nem kell folyóméretűre duzzadt vízfolyamoknak lenni ahhoz, hogy akár az autónkat is magukkal sodorhatják, legrosszabb esetben úgy, hogy utasként mi is benne tartózkodunk.

Az Amerikai Egyesült Államokban az Országos Időjárási Szolgálat (NWS) több éve kampányt is indított Turn Around Don't Drown (Fordulj meg, ne fulladj meg) címen, mellyel az utakat elárasztó villámárvizek és átfolyások veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Az áramló víz puszta ereje miatt egy 61 centiméter mélységű villámárvíz-folyam már képes arra, hogy elmosson magával egy átlagos személyautót, beleértve az SUV-kat és a kisteherautókat is.

Erre láthattunk példát a hétvégén, amikor az erdélyi Fehér megyében egyszerűen magával vitt egy autót a félelmetes méretű eső utáni gyors áradás.

A villámárvizek térben és időben is meglehetősen koncentrált jelenségek, melyeket nagyon rövid idő alatt 10-200 négyzetkilométernyi területre lehulló nagyon sok csapadék alakít ki – magyarázza Kiss Anna, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa. A felszín nem képes befogadni, elvezetni ezt a mennyiségű vizet, a felszínhasználattól, vegetációtól és talajtípustól függően.

A villámárvizek kialakulása szempontjából kiemelten veszélyeztetett területnek számítanak a lebetonozott városok és azok a hegyi- és dombvidéki részek, ahol szűk mederben folyó patakok vannak. Ezek nem képesek elvezetni a hirtelen lehulló csapadékot, kilépnek a medrükből, majd a gravitáció hatására megindulnak lefelé.

Különös veszélyüket az adja, hogy hirtelen alakulnak ki – innen származik a villám jelző nevükben –, és nagy sebességgel mozognak, gyűjtenek hordalékot, amivel szinte azonnali rombolást végeznek.

Mivel kialakulásuk hirtelen, és kis térben koncentrálódik, ezért nagyon nehéz egy villámárvizet előre jelezni, ellentétben a normál árvizekkel. Az éghajlatváltozás következtében Magyarországon és a környező országokban is egyre sűrűbben számíthatunk arra, hogy villámárvizek alakulnak ki, hisz rövidebb időszakban fog lehullani ugyanannyi csapadék, mely korábban hetekre-hónapokra leosztva zúdult a földre.

Mit tehetünk, hogyan védhetjük meg autónkat a villámárvíz és az általa okozott károk ellen?

Első lépésként, ha lehetőségünk van rá, ne üljünk autóba! Amennyiben már úton vagyunk és úgy csap le ránk az esőzés, vagy vízfolyam, próbáljunk olyan helyre eljutni, ahol nem éri autónkat víz.

Mit tegyünk, ha komolyabb víz érte autónkat?

(Borítókép: Árvíz Hollandiában 2021. július 15-én. Fotó: Patrick van Katwijk / BSR Agency / Getty Images)

Rovatok