Index Vakbarát Hírportál

Ilyen a Balaton a Nemzetközi Űrállomásról

2021. július 21., szerda 17:52

Gyönyörű felvételeket készített a Balatonról Thomas Pesquet francia űrhajós, aki az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautájaként a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) teljesít szolgálatot.

Pesquet az Alpha misszió tagjaként másodszor dolgozik az ISS fedélzetén. A francia asztronauta áprilisban érkezett a SpaceX Crew Dragon Endeavour űrkapszuláján két amerikai, Shane Kimbrough, Megan McArthur és Hoside Akihiko japán asztronauták társaságában. Ő volt az első európai, aki a Crew Dragonnal repült, illetve az Air France pilótájából lett űrhajós lesz az első francia a tervek szerint, aki az űrállomás parancsnokaként szolgál majd.

Thomas Pesquet neve a médiából ismerős lehet az űrkutatás laikusainak is, hiszen a francia az ISS-ről szavazott a 2017-es francia választásokon, idén a Földtől 400 kilométerre az űrben nézte az Európa-bajnokságon a portugál-francia meccset, és küldetései alatt korábban is gyönyörű fotókat készített a Föld felszínéről.

A Balatonról készült, most közzétett fényképeket június 3 és 18 között készítette a Föld körül keringő Pesquet. Fotóin a magyar tenger felhőkkel körülvéve, illetve tiszta időben is megtekinthető. A Balaton különleges halványzöld színe és a Tihanyi-félsziget a fotókhoz csatolt leírás szerint lenyűgözte a francia űrhajóst.

Thomas Pesquet a tervek szerint idén ősszel tér vissza második ISS-en töltött küldetéséről a Földre. Fotóit, melyeket az Alpha misszió során készít, a Flickren keresztül lehet követni.

Képei a Balatonról amellett, hogy lélegzetelállítók, aktuálisak is. Július 22-én indul ugyanis az 53. Kékszalag, mely Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, s mellyel az Index is tudósít majd az elkövetkező napokban.

(Borítókép: ESA / NASA)

Rovatok