Index Vakbarát Hírportál

Pegasus-biztos telefont szeretne? Íme a lehetőségek!

2021. július 22., csütörtök 08:58

Megvan a bombabiztos megoldás azok számára, akik attól tartanak, hogy esetleg lehallgatják egy izraeli kémszoftver segítségével. Mint ismert, a Pegasus-szal okostelefonokat lehet megtámadni, a kémprogram ugyanis az Androidot, vagy iOS-t futtató eszközök sebezhetőségét használja ki, s így fér hozzá a telefon gyakorlatilag minden fontos funkciójához és a rajta tárolt adatokhoz.

Az Azonnali ezért össze is szedett egy listát, ahol a Pegasus-biztos „bunkófonok” közül vettek számba néhány ikonikus példányt. Igaz, a lehallgatástól ezek sem védenek teljesen, hiszen a hívások lehallgatására egyéb módszereik is akadnak a titkosszolgálatoknak, ám a napokban hírhedté vált izraeli kémszoftvertől egész biztosan megóvnak bennünket.

Rögtön az elsőként említik az örök klasszikus Nokia 3310-est, aminek használtan 9 és 18 ezer forint között mozog az ára a lap információi szerint. A telefon tökéletes azoknak, akik gyakran elejtik készüléküket, lévén legendásan strapabíró gyártmány. És ami a legfontosabb:

Izraeli kémszoftver nincs, Snake játék van.

Hasonló árban mozog használtan a Nokia 6310i, amely a maga korában egyébként igazi luxusterméknek számított. Ez volt az első, úgynevezett tri-ban telefon, ami a négy legelterjedtebb GSM-hálózatból legalább hármon működik, így gyakorlatilag a világ minden pontjáról lehet telefonálni vele.

Egy használt Sony Ericsson W800i az Azonnali információi szerint egy kicsit drágább, és Magyarországon már nem is kapni, viszont van már rajta bluetooth és USB-csatlakozó.

A lap ezeken felül megemlít még három, klasszikus „butatelefon” típust: a használtan legolcsóbb Siemens A50, az Alcatel OT300 és a Nokia 5510-es sem maradt ki a felsorolásból. Ez utóbbi arról vált nevezetessé, hogy QWERTY-billentyűzettel rendelkezik, így jóval gyorsabban lehet SMS-t írni vele. Ráadásul a Snake II játék is rá van telepítve. Az Alcatelt pedig azoknak ajánlják, akik antennás telefonnal szeretnék járni a nagyvilágot napjainkban, igaz, ilyet ma már sajnos elég nehéz találni.

Rovatok