Index Vakbarát Hírportál

Nőtt a szájüregi daganatok kockázata a pandémia alatt

2021. július 26., hétfő 20:26

A szájüregi daganat csaknem 1700 életet követel évente Magyarországon, amivel a nem túl dicső első helyen állunk el Európában. Többen halnak meg ebben a betegségben, mint közúti baleseteben. Rendszeres szűrésekkel ez a szám csökkenthető lenne, ám a világjárvány miatt kritikus szintre zuhant a fogászati szűrővizsgálatok száma. Emiatt most a fogorvosok megkongatták a vészharangot.

A koronavírus-járvány előtt évente 0,66 alkalom volt az egy főre eső fogászati szűrővizsgálatok száma Magyarországon, amivel 18. helyen álltunk a 21 európai uniós ország közül, az EuroStat adatai szerint. A vírus, illetve a kijárási korlátozások tovább csökkentették a szűrővizsgálatokban részt vevők hajlandóságát és számát. A MindentMent Fogászati Rendelők kutatása arra jutott, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta közel harmadával, mintegy 29 százalékkal kevesebben mentek fogászati szűrővizsgálatra, mint korábban.

Az óvatosság érthető volt mind a fogszakorvosok, mind pedig a páciensek részéről, azonban a korlátozásoknak már vége és a szűrővizsgálatok száma nem emelkedett számottevően. A szakemberek megkongatták a vészharangot: sürgősen tenni kell valamit, hogy ne zuhanjon tovább a megelőzést szolgáló fogorvosi konzultációk száma.

Perger Alexa fogszakorvos tapasztalatai szerint már most érezhető, hogy akik télen elhalasztották a szűrést, azoknál problémák jelentkeznek. Ezen a helyzeten szeretnének javítani online fogorvosi konzultációk bevezetésével. A jelentkezés után dentálhigiénikus szakemberek konzultálnak a páciensekkel, fogápolási szokásaikról, tüneteikről, válaszolnak a kérdéseikre és tanácsokkal segítik fogászati problémáik megoldásában. 

A kísérleti program célja, hogy egy lépéssel közelebb vigyék a pácienseket a szűrővizsgálathoz. Azt feltételezik, hogy minél könnyebb jelentkezni a szűrővizsgálatra, annál többen veszik igénybe. Ha  a kísérleti program eredményesnek bizonyul, folyamatosan elérhető lesz a szolgáltatás. 

Az intézményvezető szerint a fogászati szűrővizsgálatok számának növelésére hosszú távon olyan központi értesítési rendszer kialakítása lenne ideális, ami úgy figyelmeztet az esedékes szűrővizsgálatra, mint az ügyfélkapu a lejáró okmányokról. A technológiai fejlettség jelenlegi szintjén már egyaránt rendelkezésre állnak a jogi, és műszaki lehetőségek. A pandémia pedig nyitottabbá tette a lakosságot, hogy igénybe vegye és el is fogadja a digitális megoldásokat.

Rovatok