Index Vakbarát Hírportál

A macskák fájdalmát felismerő applikáció készült

2021. július 28., szerda 17:35

Az állatorvos nem tudja megkérdezni, hogy hol fáj. Nem is kell, a mobilunk úgyis válaszol már.

Ha macskatartóként ön is naponta több alkalommal veszi elő telefonját, hogy lefotózza szőrös kedvencét, de már nem meri barátait spammelni a közösségi felületeken a cicáról készült képekkel, van egy jó hírünk! Ezentúl tudományos célt is szolgálhatnak az állatról készült fényképek.

A kanadai Calgary városában az állategészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó Sylvester.ai nevű cég készítette el az egyelőre béta-formában elérhető Tablyt, a programot, amely gépi tanulásra hagyatkozva segít meghatározni, hogy szeretett szőrmókunknak fájdalmai vannak-e.

Az applikációban elkészített fénykép a 2019-ben a Scientific Reports lektorált folyóiratban publikált FGS (feline grimace scale, vagyis macskagrimaszskála) alapján határozza meg arcfelismeréssel, hogy mit érezhet a macska.

A tudományos közösség által elfogadott, megbízhatónak titulált FGS szerint ugyanis meghatározható az állat szorongásának (fájdalmának) mértéke az alapján, hogy

A Tably az FGS alapján elkészített adatbázis mintáira hagyatkozva figyeli a fül és a fej helyzetét, a szem szűkületét, az orr feszültségét és a bajusz változásait a fotókon. Az adatbázis létrehozásához a Calgary városában található Wild Rose Macskaklinika orvosaival és cicáival dolgozott együtt a cég. A feltöltött képek segítségével az arcfelismerő algoritmus tovább tanul, aminek következményeként hosszú távon megbízhatóbbá válik, gyorsabban és több típusú macskát is felismer majd. A béta-teszt során a Reuters jelentése szerint a fekete macskákkal egyelőre meggyűlt a baja a programnak, mivel az állatok sötét szőre megnehezítette az arc különböző részeinek elválasztását, így a cica arckifejezésének meghatározását.

A Tably készítői programjukat nem az állatorvosi vizsgálatok kiváltásra, hanem azok segítségeként szánják. Az orvosi beavatkozáson átesett macskák gazdái például az app segítségével visszajelzést kaphatnak arról, hogyan érzi magát egy műtét után a macska; a kezdő orvosok számára pedig a Tably segíthet a megfelelő, kellő erősségű gyógyszereket kiválasztani.

Fontos megemlíteni azt is, hogy egy macska egészségi állapota nem csak fejének és arcának segítségével állapítható meg, az állat egész testének, kiemelten a farkának mozgása is jelez, ha baj van. Amennyiben úgy érezzük, hogy valami nem stimmel kedvencünkkel, figyelni kell az evési szokásait, ürítését, alvását, vízfogyasztását, és állatorvoshoz kell fordulni!

Rovatok