Index Vakbarát Hírportál

Földanya elfáradt, apad a Poopó

2021. augusztus 3., kedd 18:28

Valószínűtlennek tartják a bolíviai Poopó-tó újbóli feltöltődését a kutatók – számolt be az MTI. A szakértők szerint a tó az öntözésre használt víz elvezetésének esett áldozatul, a meleg, száraz klíma miatt pedig valószínűtlen a „felépülése”.

A 3700 méter magasan, az Andok fennsíkján elhelyezkedő, sós vízű Poopó Bolívia második legnagyobb tava. Nagyon sekély, és vízszintje a tudósok és az őslakos ajmarák szerint időszakonként leapad, majd újra feltöltődik. A közeli falvak idős lakói szerint a tó nagyjából ötven évente újratöltődik, most azonban kétségesnek tartják.

Tekintve a klímaváltozást és szennyezettséget, úgy tűnik, az időjárást már nem lehet megjósolni. Ajmara nyelvünkön úgy mondjuk: Földanya elfáradt

– mondta a közelben lakó Valerio Rojas.

A tudósok is szkeptikusok. Jorge Molina, a San Andrés Egyetem munkatársa szerint az Andokban a globális átlagnál nagyobb mértékű a hőmérséklet emelkedése, különösen nappal. Ennek következtében a párolgás felgyorsult, ami különösen nehézzé teszi a túlélést egy ilyen sekély tó és élővilága számára.

Emiatt ez már nem egy funkcionáló tó. Az a tó, amely túl gyakran szárad ki, nem funkcionál megfelelően flórája, faunája és a biodiverzitás számára

– mondta Molina.

Az aszály az egykor a tó partjánál élő közösségeket is elüldözi.

Rovatok