Index Vakbarát Hírportál

Robotvázat épített fiának, hogy az újra járni tudjon

2021. augusztus 3., kedd 14:28

Egy francia robotmérnök, a Wandercraft egyik alapítója Jean-Louis Costanza cégével 16 éves mozgáskorlátozott fia, Oscarnak ötlete alapján tervezte meg azt a robotvázat, melynek segítségével a fiú újra járhat.

Oscar Costanza egy olyan genetikai neurológiai állapotban van, melynek következtében az idegrendszere nem továbbít kellő mennyiségű jelet agyából a lábainak, így a fiú nem képes felállni és járni.

Apjának találmánya erre kínál megoldást fiának és más mozgáskorlátozottaknak. A Wandercraft exoszkeletonja (külső robotváza) az azt használó ember vállán, mellén, derekán, térdén, bokáján és lábfején rögzül, mozgása pedig az emberi mozgást próbálja imitálni. A robotvázat egy kézben tartott távirányító segítségével vagy hanggal lehet irányítani, a többi exoszkeletonhoz képest pedig különlegessége, hogy

a kezek használata nélkül képes önmagát egyensúlyban tartani és mozgatni.

Az egész Oscar ötlete volt – mesélte az apa a Reutersnek –, amikor a fiú pár éve felvetette neki, tervezhetne egy olyan robotot, ami segít a kerekesszékben ülőknek járni. A Wandercraftnál dolgozó mérnök szerint az elkövetkező tíz évben a robotvázak elterjednek, segítségükkel pedig egyre kevesebb kerekesszékre lesz szükség.

A francia cégen kívül a világ több pontján is fejlesztenek hasonló robotokat. Vannak, melyekkel a mozgássérültek segítését, másokkal a kemény fizikai munkát végzők terhelésének csökkentését célozzák. A cél minden esetben az, hogy a lehető legkönnyebb legyen a váz és az elérhető legolcsóbb legyen a robotváz, hogy minél többek számára reális alternatívát kínáljon a székek helyett.

A Wandercraft egyelőre nem árulja exoszkeletonját a kereskedelmi forgalomban, mert az eszköz még nem áll készen rá. Túl nehéz, túl drága és működtetéséhez is megfelelő képzettségű felügyelet kell. Kórházak Franciaországban, Luxemburgban és az Amerikai Egyesült Államokban azonban mozgásterápia céljából már vásárolhattak belőle, darabonként 150 ezer eurós áron. Arról, hogy miért segítik a robotvázak a kórházi mozgásterápiákat, érdemes ezt a cikket elolvasni.

Kevin Piette, aki tíz éve egy balesetben vesztette el lábai mozgásának képességét Párizsban tesztelte a robotvázat. A férfi szerint az exoszkeleton használata és irányítása könnyű a távirányító segítségével.

(Borítókép: Christian Hartmann / REUTERS)

Rovatok