Index Vakbarát Hírportál

Először futott le 5 kilométert egy robot

2021. augusztus 13., péntek 09:11

A gép két lábon, 53 perc alatt teljesítette a távot.

Az Oregon State Egyetem munkatársai által alapított Agility Robotics kétlábú robotja, Cassie elsőként tett meg 5 kilométert futva a szabadban. A robot biztonsági kötelek nélkül, önállóan, saját akkumulátorról futva tette meg az utat. 

A kétlábú robot nehéz műfaj. Bár könnyen navigálnak az emberi környezetben, esetlenebbek mint mondjuk a Boston Dynamics négylábú robotja, Spot. Cassie gépi tanulás segítségével képes két lábon járni, mégis kétszer elesett futás közben. Egyszer a fedélzeti számítógép túlhevülése miatt és egyszer, mert az irányítója túl gyorsan próbált bevenni vele egy kanyart. Utóbbiból kiderül, hogy a robot nem a saját feje után ment, hanem a vele futó fejlesztő csapat navigálta.

A csirkerobotként is ismert eszköznek 53 percébe és 3 másodpercébe telt az út, amiben 

benne van a két bukással és újraindítással eltöltött 6 és fél perc.

Az Agility Robotics vezetője Jonathan Hurst professzor ennek ellenére úgy véli, hogy a jövőben meghonosodnak az emberek körül a kétlábú robotok.

A nem túl távoli jövőben mindenki találkozni és érintkezni fog robotokkal a mindennapi életben, velünk fognak dolgozni és segítenek jobbá tenni az életünket.

– fogalmazott blogbejegyzésében Hurst, aki szerint a kétlábú robotok logisztikában, csomagkézbesítésben vagy otthoni segítőként fognak dolgozni.

(TechCrunch, The Verge)

Rovatok