Index Vakbarát Hírportál

Érdekes dolgot figyeltek meg a kutyáknál a kutatók

2021. szeptember 2., csütörtök 17:43

A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit egy új német kutatás szerint. A kutya egy sor készséget kifejlesztett, amelyek az emberhez való kötődését segítették. Ezek közül csak egy az, hogy végrehajtják az ül, fekszik és egyéb utasításokat − írja az MTI.

Felismerni, vagy legalább megérezni egy másik teremtmény szándékait az úgynevezett tudatelmélet vagy mentalizáció alapja. Így nevezik azt a képességet, amellyel mentális állapotot tulajdonít az ember másoknak. Sokáig úgy tartották, erre kizárólag az ember képes, azonban a kutatás szerint eltérő volt a kutyák viselkedése, ha a kísérletet végző ember akarattal, és más, ha akaratlanul cselekedett.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy a kutyák különbséget tudnak tenni a szándékos és a szándék nélküli viselkedés között.

A kísérlethez az úgynevezett véletlen-szándékos paradigmát használták, ami gyakori az emberi és állati elme vizsgálatában, de kutyák teszteléséhez még nem vették igénybe. A kísérleteket 51 kutyával végezték el, melyben három helyzetet próbáltak ki.

Az alaphelyzet az volt, hogy a kísérletvezető a táblák közötti résen át adta a kutyának a jutalomfalatot.

Britta Schünemann, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutyák mindhárom szituációban egyértelműen másképp viselkedtek attól függően, hogy az ember cselekedete szándékos, vagy véletlen volt.

Rovatok