Index Vakbarát Hírportál

Begyűjtötte a tökéletes kőzetmintát a NASA marsjárója

2021. szeptember 2., csütörtök 21:10

Begyűjtötte az első kőzetmintát a vörös bolygón az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance marsjárója az után, hogy a múlt hónapban az első mintavétele sikertelennek bizonyult − adta hírül az MTI. Adam Stelzner, a marsjáró főmérnöke szerint „tökéletes kőzetmintát” sikerült begyűjteni.

Soha nem voltam annál boldogabb, mint amikor megláttam egy lyukat egy kőben

− írta Twitter-üzenetében a mérnök.

Múlt hónapban a Perseverance egy szokatlanul puha, porszerű talajréteget fúrt meg, és a minta szétporladt, vagy a töredékek eleve a furatban maradtak, illetve kihullottak a begyűjtéskor, így nem tudott semmit abba a gyűjtőcsőbe helyezni, amelyben majdan a Földre hozzák azt.

A marsjáró azóta mintegy 800 méter megtéve egy jobb mintavételi helyre vándorolt, ahol megpróbálta az újabb mintagyűjtést. A misszió irányítói elemezték a marsjáró által küldött adatokat és felvételeket az előtt, hogy bejelentették a sikeres talajmintagyűjtést.

A kutatási program 31 kőzetminta begyűjtését tervezi, ezek néhány év múlva érkeznek vissza a Földre elemzésre. A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából.

Rovatok