Index Vakbarát Hírportál

Eltolja az Apple a pedofilvadász rendszerének bevezetését

2021. szeptember 7., kedd 13:11

Határozatlan ideig késlelteti a múlt hónapban bejelentett gyermekvédelmi funkciók bevezetését az Apple, írja a Verge. A cég a felhasználói és szakértői visszajelzések nyomán most közölte, hónapokkal eltolja a pedofil tartalmakra vadászó rendszer élesítését.

Az Apple eredetileg szeptemberben, az iOS 15 megjelenésével együtt tervezte bevezetni az amerikai felhasználók készülékein azt a rendszert, mely automatikusan szkennelné az iMessage-ben és az iCloudban küldött, illetve tárolt fényképeket és szűrné közülük a gyermekekre káros, illetve a gyermekpornográfiát tartalmazó fotókat. A rendszerről a bejelentésekor is írtunk, illetve később részleteztük, miként működik a szűrés.

Bár az Apple állítja, megoldásuk a készüléken működik és kizárólag azokat a fotókat szkenneli gyermekbántalmazásra utaló nyomok után, melyek felkerülnek a felhőszolgáltatásukba, a szakmai közösség és a felhasználók is visszásan fogadták a hírt. Az adatvédelmi és biztonsági szakértők kritikáik során azzal érveltek, hogy 

az Apple által létrehozott rendszer egy eszközön belüli megfigyelőszoftver, mely megsérti a felhasználók szabadságát, illetve ellent mond az Apple erősen hangoztatott stratégiájának, miszerint vásárlóik magánéletének online védelme fontos célja a cégnek.

Az Electronic Frontier Foundation, egy San Francisco városában székelő nemzetközi non-profit digitális jogvédő csoport augusztus 5-én adott ki közleményt, melyben azt írják, az Apple rendszere, bármennyire jó szándékú és kiforrott is, megszegi az iMessage által kínált alapvető titkosítás ígéretét, mellyel ajtót nyit más visszaélések előtt is. Az EEF az Apple késleltetésére reagálva megjelentetett egy újabb nyilatkozatot, melyben azt írják, a halasztás nem elég, az egész rendszer tervét el kellene hagyni.

A Stratechery szerint a legnagyobb gond, hogy az Apple a felhasználók megkérdezése nélkül veszélyezteti az iPhone-okat, melyeket a vásárlók birtokolnak, nem pedig a cég.

Az Apple által frissített közlemény szerint az elkövetkező hónapokat a cég azzal tölti majd, hogy érdekképviseleti csoportok, kutatók és felhasználók bevonásával adatgyűjtéssel és fejlesztéssel tölti majd, mielőtt kiadják „a rendkívül fontos új gyermekbiztonsági funkciókat”.

Rovatok