Index Vakbarát Hírportál

Európa legforróbb nyara volt az idei

2021. szeptember 7., kedd 18:55

A feljegyzések kezdete óta a 2021-es nyár volt a legforróbb Európában – közölte az EU Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) a rögzített adataik alapján.

A szolgálat 1950 óta jegyzi a légköri adatokat, ezeket egyeztetik a XIX. század közepéig visszanyúló adathalmazzal – írja a Reuters. Az adatok szerint 2021 három nyári hónapjában a levegő földfelszíni átlaghőmérséklete egy Celsius-fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti átlagnál.

A kontinensen korábban 2010-ben és 2018-ban jegyezték fel a legforróbb nyarakat, a 2021-es június-július-augusztus átlaghőmérséklete 0,1 Celsius-fokkal volt melegebb ezeknél. Az idei augusztus különösen forró volt, a hőmérséklet a nyolcadik hónapban 0,3 fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti adatokhoz képest, globálisan pedig 2021 augusztusa a valaha mért harmadik legforróbb hónap volt.

Az extrém hőmérséklet azonban nem korlátozódott a forróságra; míg a Földközi-tenger térségében fekvő és a keleti régiók melegrekordokat döntöttek, addig északon több helyen átlag alatti hőmérsékletet rögzítettek.

A kánikula augusztus 11-én tetőzött, ekkor Szicíliában 48,8 fokot mértek, ami a Meteorológiai Világszervezet adatai szerint az Európában valaha rögzített legmagasabb hőmérsékletadat.

A forróság különösen erősen sújtott le Görögországra, Spanyolországra, Törökországra és Olaszországra, a térségben pusztító bozót- és erdőtüzek alakultak ki a forróság és szárazság következtében.

De nem csak Európában, Észak-Amerikában is az idei volt a legforróbb nyár. Több helyen emelkedett 40 fok fölé a hőmérséklet az Egyesült Államokban és Kanadában is. A rekordforróság miatt az amerikai kormányzatnak a Colorado folyó menti államokban korábban soha nem látott vízkorlátozást kellett bevezetnie, mert a vízgyűjtő területeket hatalmas aszály sújtotta.

(Borítókép: Erdőtüzet oltó repülőgép Görögországban 2021. augusztus 23-án. Fotó:  Maria Chourdari / Getty Images)

Rovatok