Index Vakbarát Hírportál

Nem okozott gondot a hajnalban érzékelt füst a Nemzetközi Űrállomáson

2021. szeptember 9., csütörtök 16:24

Magyar idő szerint hajnali 3 óra 55 perckor (1:55 GMT) beindultak a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljában a tűz- és füstjelző készülékek. A Roszkoszmosz és a NASA nyilatkozatai alapján az űrhajósok égés és füst szagát érezték az orosz részen kívül is.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség közleménye szerint a füstjelző egy automata akkutöltés során kapcsolt be, miközben az ISS legénysége, köztük az orosz kozmonauták, Oleg Novickij és Pjtor Dubrov aludtak. Thomas Pesquet, az ESA francia űrhajósa azt nyilatkozta, az égett és olvadt műanyag szagát az egész állomáson érezni lehetett, amíg az orosz oldalon be nem kapcsolták a légtisztítókat. A Roszkoszmosz azt nyilatkozta a RIA orosz nemzeti hírügynökségnek, a hibát sikerült még az éjjel elhárítani, az űrhajósok pedig visszatértek a pihenéshez csütörtöki teendőik előtt.

Szeptember 9-re a kozmonauták űrsétára készültek, hogy az ISS-re júliusban megérkezett Nauka tudományos modul további integrációján dolgozzanak. 

A Roszkoszmosz szerint minden a tervek szerint megy, az ISS-en folyó munkára nincs hatással a hajnali füstriadó.

Novockij és Dubrov utoljára öt nappal ezelőtt, szeptember 3-án tett sikeres űrsétát. Akkor közel nyolc órán keresztül voltak az állomáson kívül, mely idő során a Nauka tudományos modulon dolgoztak.

Az Oroszország által üzemeltetett modulokat sok kritika érte az utóbbi időben. Az 1998-ban fellőtt Zarja modulon például repedéseket találtak, ráadásul a repülésirányító rendszereknek és a szoftveres környezetnek, melyet az oroszok használnak lejárt a tervezett élettartama, amely az egész ISS számára veszélyt jelenthet. A tervek szerint Oroszország 2024-ig vesz részt a Nemzetközi Űrállomás közös munkájában és fenntartásában, 2025-től saját fejlesztésű űrállomáson dolgoznának.

Bár az ISS élettartamát 15 évre tervezték, és 2020-ra minden modult le kellett volna cserélni, amennyiben megvan a fenntartáshoz szükséges pénzügyi keret, az űrállomás 2030-ig keringhet az alacsony Föld körüli pályáján.

Rovatok