Index Vakbarát Hírportál

Hetedszer találkoznak a hagyományőrzők Zsámbékon

2021. szeptember 14., kedd 10:58

A gyerekeket játékos programok, a felnőtteket repülésrégészeti múzeum és hadi bemutatók várják.

A tengeren túlon és Nyugat-Európában évtizedek óta rendeznek nagysikerrel hadi bemutatókra épülő, komplex rendezvényeket, és arrafelé már kialakult egy sajátos „military hipster" életérzés is. Ezt a példát követve rendezik meg 2021. szeptember 24-26. Zsámbékon, a volt Rakétabázison a VII. Hagyományőrző Katonai Parádét. 

A fesztivált nyolc évvel ezelőtt hívtuk életre azza a céllal, hogy hitelesen mutassuk be ezer év magyar hadtörténetét interaktív módon.

– mondta Kovács Imre főszervező, a Hmfest Hagyományörző Egyesület elnöke.

Az ünnepi protokol egy nagyon látványos esemény, erre jönnek el a legtöbben. A honvédség fúvós zenekara térzenét szolgáltat, ünnepi zászlófelvonás lesz, és a történelmi korok képviselői felvonulással köszöntik a közönséget.

Az 1951-1991 között rendezett egykori fegyveres erők napja évfordulója lesz, ebből adódóan a Néphadsereg korából rengeteg technika megjelenik majd, a lánctalpasoktól a csapatszállítóig. Ezeket a látogatók díj ellenében ki is próbálhatják. De a honvédség is kitelepül a legújabb tecnhikákkal 

– tette hozzá.

A kilátogató közönség általában nagyon érdekli a II. világháborús technika, ők egy pirotechnikával megoldott szőnyegbombázást tekinthetnek meg, amit a világháborús gépkhez megtévesztésig hasonló Jak-52-es fog végrehajtani.

Az esemény a környező országok legkomplexebb, illetve legnagyobb területen zajló szabadidős military, sport témájú fesztiváljának számít, ahol a koncertek mellett az 1000 év magyar hadviselését bemutató egyesületek, diorámák és csatajelenetek is helyet kapnak. A hagyományőrzés jegyében nomád harci jeleneteket, 1848-as huszár viseletet és II. világháborús hadi bemutatót is megtekinthetnek a látogatók.

A családos közönséget játékos programok sora várja, az íjászattól, és fémkeresőktől és gokartokig. Az ismeretekre szomjazók pedig megtekinthetik a Nemzetközi Aviatikai Alapítvány Repülésrégészeti kiállítását vagy a Zsámbéki Rakétabázis Harcállásponton kialakított légvédelmi fegyvernemet bemutató kiállítást.

A főszervező arról is tájékoztatott, hogy a Rakétabázis védettségi igazolvány nélkül látogatható, de a rendezvényen belül elkerített Pódium színpad és környékére viszont csak védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni.

További részletek és korábbi fesztiválokról készült képek a rendezvény honlapján találhatók.

(Borítókép: hmfest.hu)

Rovatok