Index Vakbarát Hírportál

Veszélyeztetett pingvineket gyilkolhatott le egy méhraj

2021. szeptember 20., hétfő 21:20

Egy méhraj lehet felelős annak a hatvanhárom pápaszemes pingvinnek a haláláért, melyek tetemét múlt pénteken a dél-afrikai Fokvárostól nem messze található Simon’s Townban találták meg.

Miután megtalálták a veszélyeztetett állatnak számító pingvinek tetemeit, a madarak maradványait halottkémi vizsgálatoknak vetették alá. Külsérelmi nyomok és mérgezésre utaló jelek nem voltak az állatokon – írja a Guardian a helyi part menti madarak védelmére létrehozott alapítvány közleménye alapján.

A tetemek szemei körül azonban csípések nyomát és méhek fullánkjait találták meg, a tetemek mellett pedig elhullott méheket is felfedeztek Simon’s Townban, ezért következtetnek arra, hogy egy dühös méhraj végezhetett a madarakkal. David Roberts klinikai állatorvos szerint nagyon ritka alkalomról van szó, véletlen lehet, hogy a méhek a pingvinekre támadtak.

A pápaszemes pingvinek a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján veszélyeztetett fajként vannak számon tartva, így az elpusztult egyedek hatalmas veszteségnek számítanak. A világban jelenleg nagyjából 179 ezer egyed él, a legnagyobb veszélyt a fajra az ipari méretű halászat és az olajszennyezés jelenti.

Rovatok