Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen ország teljesíti a klímaegyezményben vállaltakat

2021. szeptember 26., vasárnap 05:57

Találja ki, melyik az! Igen, tényleg Gambia.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény aláírói jelenleg mind elmaradnak a vállalásaiktól, derül ki a Climate Action Tracker szervezet jelentéséből. Az egyezmény fő célkitűzése, hogy a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásával a légkör felmelegedését 1,5 Celsius-fokra csökkentsék.

A komoly célokat kitűző országok sincsenek olyan pályán, hogy elérjék ezeket a célokat. Becsléseink szerint 2030-ra a globális kibocsátás a mai szinten lesz, ami a 1,5 fokos szint eléréséhez szükséges kétszerese

– áll a jelentésben, amely a vállalt célok és intézkedések tükrében értékelte az egyes országokat.

A 36 értékelt országból egyedüliként Gambia tett eleget a vállaltaknak megújuló energia terén indított programjával. Gambiát heten követik, nekik majdnem sikerült elérni a klímacélt: Costa Rica, Kenya, Marokkó, Etiópia, Nepál, Nigéria és az Egyesült Királyság. A korábbiakhoz képest romlott a helyzet ugyanakkor Ausztráliában, Brazíliában, Indonéziában és Oroszországban.

Egyre nő azoknak a száma, akik a klímaváltozás egyre durvább következményeitől szenvednek, az államok lépései viszont továbbra is elmaradnak a szükségestől

– fogalmazott Bill Hare, a jelentés szerzője.

A Nature hasábjain nemrég megjelent másik tanulmány szerint ugyanakkor a globális kibocsátás 72 százalékáért felelős 130 ország a kibocsátott és légkörből kivont szén-dioxidot egyensúlyba hozó zéró kibocsátási célt tűzött ki 2050-re – ami, ha sikerül megvalósítani, elérhetővé teszi a klímaegyezményben kitűzött legfeljebb 2 fokos felmelegedést. Az emberi tevékenység klímára gyakorolt hatásának tűrhető szinten tartásához a szén-dioxid-kibocsátás megfelezésére lenne szükség 2030-ig.

(ScienceAlert)

Rovatok