Index Vakbarát Hírportál

Lebombázta a tudományt a tini tiktokos

2021. szeptember 29., szerda 06:43

Milliós nézettségű videójának közönsége elárasztott egy viselkedéskutató platformot.

Egy 56 másodperces TikTok-videó több ezer tudományos kutatás adatait tette használhatatlanná. A július végén közzétett videóban a középiskolás Sarah Frank mellékes pénzkereseti lehetőségeket mutatott be, közöttük a prolific.co-t. A videót egy hónap alatt négymilliószor nézték meg, közönség pedig megrohamozta a tudományos platformot.

Pénzosztás

A Prolific egy viselkedéskutatók által használt online felméréseket tartalmazó platform, amely pénzjutalommal díjazza a kérdőívek kitöltését.

Az online kutatások megjelenése igazi forradalom volt, mert korábban a nyomtatott kérdőívekkel lefolytatott kutatás nagyon sok munkával járt, és nem volt igazán hatékony. A műfaj digitális változata először az Amazon digitális kulimunkaplatformján, a Mechanical Turkön jelent meg először, ahol kevés pénzért pillanatok alatt lehetett válaszadókat szerezni a társadalom különböző rétegeiből.

Míg a nagy cégek a kutatásaikat az Amazonnál végeztették, a kutatóhelyek, mint a Stanford viselkedéskutató laborja, a Prolificet használták ugyanerre a célra, mivel ez utóbbi demográfiailag jó minőségű, angol anyanyelvű válaszadókkal rendelkezett.

Mindez persze a múlté, mivel Sarah Frank videójának tinilányokból álló közönsége lebombázta a Prolific kérdőíveit. A válaszadók létszáma rövid idő alatt megduplázódott, 85 százalékuk nő, és az átlagéletkor 21 év.

Nem maradnak sokáig

A jelenség nemcsak a kutatásokat borította, de a Redditre érkezett panaszok szerint a korábbi válaszadókat is elkeserítette, hogy bevált kereseti lehetőségüket elsöpörte a tömeg. Sarah Frank, aki elmondása szerint heti 80 dollárt keresett az oldalon, szintén sajnálattal konstatálta, hogy kevesebb lett az elérhető kérdőív.

Nagyon gonosz hozzászólások érkeztek, azzal vádolnak, hogy tönkretettem az oldalt, és önző vagyok – pedig nem kaptam pénzt a videóért

– mondta.

Frank szerint a problémát megoldaná, ha a Prolific egyszerűen szűrni kezdené a válaszadókat, másrészt szerinte a probléma magától is megoldódik, mert az emberek egy idő után egyszerűen továbbállnak, és elfelejtik a videót.

Phelim Bradley, a Prolific technikai igazgatója megerősítette, hogy a hullámot követően már láthatóan csökkent az érdeklődés. A roham egyébként 4600 kutatást érintett, ezeknek mintegy harmada volt aktív – Bradley szerint ezek többsége megmenthető. A cég egyébként visszatérítette a kutatók pénzét, és külön csapat dolgozik a demográfiai szűrő kidolgozásán. Egyébként az érdeklődést azért sem bánták, mert aki sok pszichológiai kérdőívet tölt ki, egy idő után kiismeri a kutatók észjárását, ezért a kutatás minősége szempontjából fontosak a friss válaszadók.

(The Verge)

Rovatok