Index Vakbarát Hírportál

A tudomány szerint nincs akadálya az örök életnek

2021. szeptember 30., csütörtök 13:46

Csak irgalmatlan nagy szerencse kell hozzá.

A kérdést, hogy mi az emberi élet idejének elméleti felső határa, régóta heves viták övezik. Több tudományos kutatás jelen álláspontja szerint elérhető a 150 éves kor és felső elméleti határ nincs. A Royal Society Open Science folyóiratban megjelent friss kutatás szerint a 130 éves kor elérése probléma nélkül sikerülhet a közeli jövőben, az efeletti szuperöreg kor elérése csupán szerencse kérdése, bár esélye elenyésző.

A halál esélye az életkor előrehaladtával fokozatosan növekszik, de az elemzés szerint egy bizonyos ponton megáll a növekedés és beáll 50-50 százalékra.

Száztíz éves kor felett egy újabb év megélése gyakorlatilag olyan, mint egy pénzfeldobás. Ha fej, megéred a következő születésnapod, ha írás, meghalsz az következő év folyamán

– magyarázza a kutatást vezető Anthony Davison, lausanne-i svájci szövetségi műszaki intézet statisztikaprofesszora az AFP-nek.

Nem fogy el a cérna

A kutatók 110 évesnél öregebb szupercentenáriusok és 105 évnél idősebb kort megélő szemi-szupercentenáriusok adatait elemezték. Rendelkezésükre állt a hosszú életűek nemzetközi adatbázisa 13 ország 1100 szupercentenáriusával, illetve egy olasz adatbázis az ország 105 év feletti öregjeiről 2009 és 2015 között.

Az elemzés szerint nincs akadálya, hogy az ember 130 éves koráig éljen. A végkövetkeztetés pedig, hogy az emberi élettartamnak – statisztikailag – nincs felső határa.

Davidson munkája extrapoláción alapult.

Kimutattuk, hogy ha létezne valamilyen határ 130 éves kor alatt, az feltűnne az adatokból.

– mondta.

Elfogy a szerencse

A probléma csak az, hogy a száz éves kor elérése is rendkívül ritka dolog. 110 évesen a 130 éves kor elérésének esélye pedig egy az egymillióhoz. A szakember is elismerte, hogy elenyészően kicsi az esélye, hogy a társadalom és az orvostudomány fejlődése nélkül ilyen életkort elérjen valaki.

Jelenlegi ismereteink szerint a valaha legtovább élt személy a francia Jeanne Calment volt, aki 122 esztendősen hunyt el 1997-ben. Calment korával kapcsolatosan ugyan felmerültek kételyek, de ezek nem állták meg a helyüket.

A jelenleg élő legidősebb ember a 118 éves japán Kane Tanaka még jó pár pénzfeldobásra van a rekordtól.

(MedicalXpress)

Rovatok