Index Vakbarát Hírportál

Fontos szereplője lett a Snapchat Amerika fentanilproblémájának

2021. október 6., szerda 05:54 | aznap frissítve

Évek óta egyre súlyosabb gondot okoz az Amerikai Egyesült Államokban a fentanil. A leghalálosabb drognak is nevezett szintetikus opioid az elmúlt években több halálos áldozatot szedett Amerikában, mint a heroin vagy a metamfetamin. Az áldozatok pedig egyre fiatalabbak, az interneten keresztül beszerzett, sokszor beazonosíthatatlan forrásból származó drogot tudtukon kívül vásárolják, azt gondolva, hogy vényköteles fájdalomcsillapítóért fizetnek. A szülők szerint a közösségi oldalak, kiemelten az amerikai tinik között legnépszerűbbnek számító Snapchat is felelős, mivel nem tesz eleget azért, hogy kiszorítsa a drogdílereket a platformról.

A fentanil laborban készül, a feketepiacon kapható anyag jelentős része mexikói vagy kínai gyártás. A szer por halmazállapotú szobahőmérsékleten, így könnyedén keverhető más anyagokkal, ám nem hígítja, hanem dúsítja a drogokat. Az anyag ugyanis akár ötvenszer erősebb a heroinnál, 3 milligramm belőle elég lehet egy felnőtt ember halálához. Az sem segíti az ellene történő védekezést, sem a rehabilitációs munkát túlélő szerhasználók esetén, hogy a fentanil gyártásához használt komponenseket a laborok keverhetik, változtathatják. Amerika fentanilproblémájáról és a szer életveszélyes mivoltáról 2018-ban írt már írt az Index, miután Magyarországon lebukott egy pár a határon 500 grammal, annyival, amennyi Debrecen teljes lakosságát megölhette volna.

Az elmúlt egy évben a hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok tizenkét államában halt meg fiatalkorú fentaniltól, s nyolc államban volt halállal nem végződő, de fentanilhoz köthető eset. Az NBC saját nyomozása szerint a hivatalos adatokban szereplő államok közül tizennégyben történt halálos eset, illetve öt olyanban is, melyeket nem tüntettek fel a statisztikákban.

A halálesetek legtöbbjénél kiderült, a Snapchaten keresztül vényköteles fájdalomcsillapítót akartak venni a fiatalok – Percocet, OxyContin, Xanax –, ezek helyett került hozzájuk fentaniltartalmú tabletta. Az amerikai droghatóság (DEA) szerint az igazi gyógyszerekre megszólalásig hasonlító hamisított fájdalomcsillapítók Mexikóból érkeznek az Egyesült Államokba, ötből két pirulában pedig halálos mennyiségű fentanil van. A DEA ügyvezetője, Anne Milgram osztja a gyászoló szülők véleményét, miszerint a közösségi média óriásai nem tesznek eleget a drog és a dílerek visszaszorítása ellen.

A gyermekeiket elvesztő szülők tüntetéseket szerveznek, és közösen próbálják meg felhívni a figyelmet a veszélyekre nyílt levelekkel, előadásokkal. Egy 14 éves kaliforniai fiú, Alexander Neville halálát követően – Neville azt hitte, OxyContint vásárolt és vett be, a halottkémi vizsgálat kimutatta, hogy a hamisított tablettában négy felnőtt megölésére elegendő fentanil volt – szülei a Snapchat központjához szerveztek tüntetést olyan transzparensekkel, melyeken a közösségi platformot bűnrészesnek nevezik, illetve nyílt levélben szólították fel a Snapchatet arra, működjön együtt a drogellenes szervekkel, legyen átláthatóbb válaszuk arra, miként kezelik a problémát.

Az érvényes szabályzata szerint a Snapchat amennyiben felhasználási feltételeibe ütköző tartalmat talál, azt és a hozzá kapcsolódó fiókot eltávolítja. A cég átlátszósági jelentése szerint 2020-ban 5,5 millió ilyen eset volt, ebből 427 ezer kapcsolódott illegális szerekhez vagy fegyverekhez. Napi szinten 5,5 milliárd snap kerül elküldésre vagy közzétételre az alkalmazásban. 

Rachel Racusen, a Snapchat szóvivője elmondta, igyekeznek fejleszteni algoritmusaikat a DEA és harmadik fél bevonásával, illetve bővíteni a hatóságokkal együttműködő, gyors reagálású csapataikat. Ilyen fejlesztés például a drogokra a szlengben használt kifejezések szűrése, melyek alapján már most is több tízezer felhasználói fiókot függesztettek fel. Kérdés azonban, hogy elég-e ez? A szülők szerint nem, egy új telefonszámról ugyanis bármikor regisztrálhatnak maguknak új fiókot a dílerek.

A Snapchat októberben konferenciát tart az Egyesült Államok több száz bűnüldözési hatóságától érkező szakértővel és tisztviselővel közösen, aminek célja az együttműködés felgyorsítása és megkönnyítése. Ilyen például az, hogy gyorsabban szolgáltasson a Snapchat információkat egy fentanil okozta haláleset ügyében folyó nyomozáshoz. Az NBC-nek megszólaló szülők közül egy Los Angeles megyei apa szerint heteket kellett várniuk, mire a Snapchat biztosította a hozzáférést a hivatalos szerveknek halott fiuk felhasználói fiókjához, ez idő alatt pedig az, akitől a 16 éves fiú a tablettát vette, felfüggeszthette fiókját, és újat regisztrálhatott.

Jelenleg a Snapchat rendszerüzenetekkel igyekszik felhívni regisztrált felhasználói figyelmét a hamisított gyógyszerek veszélyeire, a cég emellett kísérletezik szülői felügyeleti módszerekkel és olyan algoritmusokkal, melyek szigorúbb szabályok szerint monitorozzák a közösségi platformon folyó kommunikációt. Ugyanakkor több kérdés továbbra sem tisztázott. Milyen felelősség terheli a Snapchatet egy ilyen ügyben? Miként kivédhető, hogy a dílerek kitiltásuk után új fiókot regisztráljanak? Milyen büntetés szabható ki fentanilt tartalmazó hamisított gyógyszer árulása kapcsán, egyáltalán milyen ügyként kell kezelnie ezeket az eseteket a rendőrségnek? Volt rá példa, hogy szülők indítványozták, halálos mérgezéssel történő gyilkosságként és ne túladagolásként kezelje a rendőrség a halálesetet, ám a törvényjavaslat nem jutott túl a bizottságon. A szülők ugyan eltökéltek, s folytatják munkájukat, ám közben a gyógyszerfüggőség és a gyógyszereknél jóval veszélyesebb opioidok tovább szedik áldozataikat.

(Borítókép: A drogok elleni komolyabb fellépést sürgető demonstrálók 2021. június 4-én a Snapchat Santa Monica-i székháza előtt, Kaliforniában. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP)

Rovatok