Index Vakbarát Hírportál

Magyar termék segíti a Lyme-kór felismerését

2021. október 7., csütörtök 09:56

Az új teszt a jelenlegi eljárásokat kiegészítve a betegek 96 százalékát tudja azonosítani.

A Lyme-kór évente tízezer embert érint Magyarországon, és az országban minden második-harmadikat kullancs fertőzött meg. A betegek csaknem kétharmada súlyos tüneteket tapasztalt, ezek a fáradtság, alvászavar, ízületi fájdalom, izomfájdalom, egyéb fájdalom, depresszió, kognitív zavar, idegrendszeri problémák, fejfájás, szívproblémák.

Ha a betegséget nem ismerik fel a kezdeti szakaszban, és hosszabb ideig kezeletlen marad, később szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás, vagy akár bénulás is kialakulhat

– mondta el Kolbenheyer Erik főorvos.

A betegség diagnosztizálására a magyar Lyme Diagnostics Kft. fejlesztett új megoldást, amely DualDur néven szeptember végén került piacra. A fejlesztés azért hiánypótló, mert a szakemberek és szakmai publikációk szerint a Lyme-kór laboratóriumi diagnózisa nem megoldott, a jelenleg leggyakrabban használt módszerek a fertőzöttek csupán 30-50 százalékát ismerik fel, de nagy különbség van a több mint százféle szerológiai (indirekt) teszt között.

Egy átlagos betegségnél a hagyományos módszerek a tenyésztés vagy az ellenanyag-teszt, ezek viszont nem sikeresek a Lyme-kór esetében, tenyészteni ugyanis kis eséllyel, hónapok alatt lehet, az immunválasz pedig az esetek többségében nem mérhető, vagy ki sem alakul.

– ismertette Bózsik András Pál, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezetője.

A klinikai vizsgálat igazolta, hogy a teszt 60 százalékkal érzékenyebb a jelenleg leggyakrabban alkalmazott, specialista szolgáltatótól beszerzett Lyme-teszteknél. A DualDur a betegek 96 százalékát tudja azonosítani (ez az ún. pozitív prediktív érték), így nagy biztonsággal lehet használni szűrővizsgálatként a klinikákon, a jelenlegi eljárásokat kiegészítve.

Az Európai Parlament már 2018-ban felhívta a tagországok figyelmét a kór felismeréséhez szükséges új diagnosztikai megoldások kifejlesztésének és támogatásának fontosságára. A most zárult DualDur projekthez az Európai Bizottság Horizont 2020 programja mintegy 1,1 milliárd forint értékű támogatást nyújtott a családi cégnek.

Rovatok