Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz az influenza elleni oltásokkal idén?

2021. október 7., csütörtök 05:54

Tavaly, annak ellenére, hogy szokatlanul enyhe volt az influenzajárvány a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseknek köszönhetően, eddig még sosem látott érdeklődés mutatkozott az influenza elleni védőoltások iránt. Ennek következtében többször is hiány lépett fel a vakcinákból, annak dacára, hogy hazánk ebből jellemzően önellátó a hazai gyártásnak köszönhetően.

A várakozások szerint az idei influenzaszezon súlyosabb lesz a tavalyinál. Idén egyrészt jóval enyhébbek a járványügyi óvintézkedések, nincs például kötelező maszkviselés, ami az influenza terjedését is gátolná. Ehhez hozzájön még az úgynevezett genetikai palacknyakhatás kockázata, ami annyit jelent, hogy az alacsony arányban cirkuláló influenzatörzsek közül az evolúciósan sikeresebbekre nagyobb szelekciós nyomás hárul, így a problémásabb törzsek kerülhetnek túlsúlyba. 

Magyarországon az influenza elleni védőoltás fejlesztése és gyártása mintegy nyolc évtizedes múltra tekint vissza.

Oltóanyagot idehaza rendszeresen 1961-től állítanak elő. Ennek alapjait a legendás Takátsy Gyula professzor fektette le, aki a WHO influenzaközpontjának vezetőjeként 630 ezer vakcina elkészítésében vett részt az 1968-as influenza-világjárvány idején. Munkájának és a Magyarországon gyártott vakcináknak köszönhetően hazánkban a környező országokhoz képest a járvány jóval kevesebb áldozatot szedett. 

A vakcinába kerülő vírustörzseket – a WHO ajánlása nyomán – évente a járványügyi helyzet elemzésének alapján választja ki a gyártó. Ennek során érdekesség, hogy bizonyos influenzavírusok, így az influenza B törzs ún. Yamagata vonala 2020-ban egyszerűen kihalt, hiszen a tavalyi enyhe járvány során nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni. Kemenesi Gábor virológus a napokban osztott meg Facebook-oldalán egy hongkongi tanulmányt erről. Ennek megfelelően a magyar vakcinába a WHO ajánlása nyomán a Yamagata vírus nem kerül bele idén (a négy vírust tartalmazó, külföldről importált vakcinákban jellemzően benne maradt). A magyar vakcina abban is egyedülálló, hogy valamennyi immunológiai követelményt a szervezetet ért kisebb vírusterheléssel is képes teljesíteni. A hazai oltás vírusfehérje- (hemagglutinin)tartalma ugyanis vírustörzsenként 6 mikrogramm, vagyis összesen 18 mikrogramm. A magyar vakcina ezzel is megfelelő immunválaszt képes kiváltani. A külföldről behozott vakcinák vírusonként 15 mikrogramm fehérjét tartalmaznak, összesen tehát 60 mikrogrammot. A csökkentett vírusfehérje-terhelés mellett elért megfelelő immunválaszt magyar fejlesztőknek sikerült a világon először megvalósítani, melyről több tekintélyes nemzetközi szakmai lap is tudósított. Idén 1,3 millió adag legyártása tervezett. Íme az oltások elérhetőségének jelenlegi terve: 

I. Térítésmentes influenza elleni védőoltásra jogosultak (3 éven felüliek esetén, 3Fluart, magyar fejlesztés):

A) Fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjai:

B) A fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

C) Állattenyésztés területén dolgozók:

II. Térítésmentes védőoltásra jogosultak (6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek esetén, Vaxigrip, külföldi import):

A hazai ajánlással megegyezően az influenza elleni védőoltást az Európai Unió valamennyi tagállama ajánlja:

A cikk szerzője allergológus és klinikai immunológus szakorvos, c. egyetemi tanár. 

(Borítókép: Egy háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében, Salgótarjánban 2017. október 24-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok