Index Vakbarát Hírportál

Illatozó hatóanyag véd az Alzheimer-kór ellen

2021. október 8., péntek 14:13

A bazsalikom illóolaja, a fenchol aktiválta az agyi védekezést.

Az idegsejteket mérgező amiloidfehérje-lerakódások csökkentésével védheti az agy egészségét a fenchol nevű illóolaj – fedezte fel a South Florida Egyetem kutatócsapata. A fenchol a bazsalikom illatáért felelős egyik anyag.

A fenchol működésének egyik oka a belekben keresendő. Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a bélbaktériumokból származó rövid láncú zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy egészségében – az egyik ilyen bizonyíték, hogy az Alzheimer-kórban szenvedőknél csökken az ilyen zsírsavak mennyisége.

A kutatást vezető Hariom Yadav professzor és csapata azokat a mechanizmusokat kutatta, amelyekben a bélflóra működése összefügghet az öregedéssel bekövetkező kognitív hanyatlással. Eközben ismerték fel, hogy a bélben felszívódó rövid láncú zsírsavak az agyban az FFAR2 nevű receptorhoz kapcsolódva aktiválják azt.

Később az is kiderült, hogy a FFAR2 receptor aktiválása védhet az elbutulással járó neurodegeneratív betegségre, az Alzheimer-kórra jellemző amiloid fehérje felhalmozódása ellen. Yadav a Frontiers in Aging Neuroscience folyóiratban publikálta eredményét.

A kutatócsoport 144 ezer természetes hatóanyagot elemezve kereste azt, amely a rövid láncú zsírsavakhoz hasonlóan képes aktiválni az FFAR2 receptort. A mezőnyt végül tizenöt jelöltre szűkítve találták meg a fencholt.

Kísérleti egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a fenchol csökkentette az idősödő idegsejtek számát. A zombisejteknek is nevezett, életük végén járó idegsejtek leterhelik az agyi immunrendszert és csökkentik a szomszédos sejtek védettségét.

Csökkentette a félig halott zombiidegsejtek keletkezését és növelte az amiloid lebontását, ami így hamarabb eltűnt az agyból

– mutatott rá Hariom Yadav.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kiderítsék, önmagában hatékony védőhatása lehet-e a bazsalikomnak, vagy érdemes koncentrált formában adagolni tabletta vagy orrspray formájában.

(SciTechDaily)

Rovatok