Index Vakbarát Hírportál

Fellép a Snapchat a platformon folytatott drogügyletek ellen

2021. október 10., vasárnap 06:02

Új frissítést jelentett be a Snapchat, mellyel megpróbálják visszaszorítani a platformon keresztül zajló drogkereskedelmet. A frissítésről azután számolt be a közösségi program, hogy az NBC hosszú riportot közölt olyan fiatalkorúak szüleivel, kiknek gyermekei az alkalmazáson keresztül vásároltak hamisított gyógyszert, mely a fentanil nevű szintetikus kábítószerrel volt felütve, a gyerekek halálát okozva.

A Snapchat a frissítésével az applikációba épített keresőt teszi valamivel drog-biztosabbá. A közösségi oldal egy olyan algoritmust állított harcba, ami tájékoztató, illetve elrettentő találatokat ad, ha valaki rákeres a fentanilra vagy más, a drogra használt kifejezésre. Ezen felül azokat a fiókokat is megjelöli az algoritmus, melyek nyílt üzenetben reklámozzák, hogy kábítószert lehet rajtuk keresztül beszerezni. Plusz ezentúl könnyebben jelenthetők lesznek a felhasználók által is azok a fiókok, melyek összekapcsolhatók drogbiznisszel, írja a Verge.

Ezek nem teljesen új dolgok, a Snapchat korábban is használt már hasonló szűrőprogramokat, azonban eddig csak kitiltotta a drogügyletbe keveredő felhasználókat és csak bizonyos esetekben tett hatósági jelentést. Mostantól sokkal szorosabb együttműködést ígérnek a rendvédelmi és hatósági szervekkel. A detektáló algoritmus rendkívül jól működik, a rendőrséggel közös kooperáción azonban van mit javítani.

A fentanil az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg a legtöbb halált okozó kábítószer. A drog rendkívül durva, a heroinnál közel ötvenszer erősebb, más szerekkel keverve pedig nem hígítja, hanem dúsítja. A Snapchat az elmúlt években a drogterjesztők egyik fő platformja lett, az applikáción keresztül rengeteg fiatal vásárolt kábítószert. Az ügyről bővebben itt írtunk.

Rovatok