Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk meglátogatta a Tesla első európai gyárát

2021. október 10., vasárnap 17:30

2019-ben derült ki, hogy a Tesla végül Németországot, azon belül a Berlintől keleti irányban található Grünheidét választotta ki első európai gyárának otthonául. A gyár azóta felépült, a termelés viszont még nem indult be. A Gigafactory névre hallgató gyártósoron autókat és akkumulátorokat készítenek majd, amint a Tesla megkapja a helyi hatóságok hozzájárulását.

Elon Musk a hétvégén Németországba látogatott, ahol az első európai gyárának bemutatóján lépett a színpadra. Musk elmondta, céljuk még idén év vége előtt beindítani a termelést a Grünheide Gigafactoryban. Ha ez sikerül, 2022 végére heti öt- és tizenegyezer közti Tesla Model Y típusú autót gyárthatnak le a „géppel, mely gépeket szerel össze” – mondta Musk. Teljes kapacitással évente félmillió Tesla készülhet majd Németországban, 12 ezer embernek munkát adva a gyárban.

A Tesla egyelőre arra vár, hogy a német hatóságok felülvizsgálják és értékeljék a gyár környezetére gyakorolt hatását. Az utolsó építési fázisban álló európai Gigafactory-projekt késve indult és többször is csúszott, mivel az érintett terület környezetvédelmi csoportjainak panaszai voltak a gyár vízhasználatával és az élővilág megzavarásával kapcsolatban. Musk szombaton azt mondta, több fát fognak ültetni, mint amennyit a gyár építése miatt ki kellett vágni, és igyekeznek a lehető legkevesebb vizet használni.

Magyarország is versenyben volt a Tesla európai gyáráért. A külügyi és a külgazdasági minisztérium 2015-től lobbizott a projektért, 2019-ben Zalaegerszegen egy 45 milliárd forintos projekt keretein belül épülő, speciálisan önvezető autók számára tervezett tesztpályát is átadtak. A kormány reméli, hogy a zalai megyeszékhelyből és Magyarországból így az önvezető autók fejlesztésének egyik központja lehet, és nyolc év alatt visszahozza a befektetett pénzt. Egy korábbi elemzés szerint a kívánt nyolc helyett 106 év kellene, mire megtérül a beruházás.

Rovatok