Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a világ édesvízkészletének egyötöde

2021. október 31., vasárnap 13:30

Az Amazonas térsége megóvását szorgalmazta a mintegy 3,5 millió dél-amerikai őslakost képviselő José Gregorio Díaz Mirabal az ENSZ klímakonferenciájának megnyitója előtt Glasgow-ban.

Azért jöttünk el a klímkonferenciára, hogy ratifikálják a javaslatunkat, és így Amazónia 80 százaléka életben maradhasson 

– mondta a környezetvédő szombaton a skóciai nagyvárosban tartott sajtótájékoztatóján. Ő vezeti az Amazónia Medencéje Őslakos Szervezeteinek Koordinációs Tanácsát, amely a világ legnagyobb trópusi erdősége borította kilenc országban (Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana) élő több mint félezer őslakos népet képviseli.

A venezuelai vakuenai kurripako etnikumhoz tartozó Díaz Mirabal szerint olyan gazdaságot kell teremteni, amely az élet minden formáját hasznosítja, támogatja az őslakos népeket és megőrzi az amazonasi őserdőt, amely

8,4 millió négyzetkilométeres és a világ édesvízkészletének 20 százaléka található benne.

A Meteorológiai Világszervezet minapi jelentése szerint az olyan ökoszisztémák, köztük az Amazonas esőerdői, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, az erdőégetések és erdőirtás miatt éppen hogy a szén-dioxid-kibocsátás forrásává váltak.

A vasárnap kezdődő és november 12-ig tartó glasgow-i klímakonferencián hétfőn és kedden a világ több mint 120 állam- és kormányfője vesz részt. A tanácskozás célja, hogy a résztvevők elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

(MTI)

Rovatok