Index Vakbarát Hírportál

Mától bringás útvonaltervezésre is jó a Google térképe

2021. november 2., kedd 16:00

Frissült a magyar Google Térkép, mostantól kerékpáros útvonaltervezésre és útvonal-megjelenítésre is képes a szolgáltatás – közölte Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és a Google. A régióban Magyarországon kívül Ausztriában érhető még el ez az opció a keresőóriás térképében.

A keresések alapján az elmúlt években folyamatosan nőtt a kerékpárok és a kerékpározás iránti érdeklődés Magyarországon, ezért vezetik be a gyalogos, az autós és a tömegközlekedés útvonaltervezője mellé a bringásat is. A térkép elsődlegesen a kerékpárutakat veszi figyelembe tervezéskor, és erről ad információt a felhasználónak.

A Google az elmúlt három évben együtt dolgozott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztossal. Révészen keresztül a Magyar Közút és Budapest Közút biztosította adatbázisok alapján készült el a Google Térképben a kerékpárosútvonal-tervező. A cég azt ígéri, hogy a térképen megjelenített információkat és útvonalakat folyamatosan frissíti, hogy a lehető legpontosabb és legrelevánsabb találatokat nyújtsa. A kerékpározók a Kerékpárútvonal@kozut.hu-n keresztül oszthatják meg észrevételeiket, tapasztalataikat.

A bringásútvonal-tervezéshez elég megnyitni a Google Térképet böngészőből vagy a mobilos applikációból, majd azon belül az Útvonaltervezés menüben kiválasztani az autó, tömegközlekedés és gyalogos opciók mellett megjelenő kerékpár lehetőséget. A Google figyelmeztet, hogy a térkép által prezentált útvonalterv nem feltétlenül tükrözi a valóságos körülményeket. A részletek között pontos lebontást láthatunk a tervezett útvonalról, illetve megnézhetjük, milyen leküzdendő szintkülönbség vár ránk tekerés közben.

Rovatok