Index Vakbarát Hírportál

Taco készült az űrben termesztett paprikából

2021. november 2., kedd 13:58

Leszüretelték a Nemzetközi Űrállomáson termesztett paprikákat az ISS-en szolgálatot teljesítő asztronauták. A Plant Habitat-04 kísérlet 48 paprikáját idén július 12-én kezdték el nevelni az űrállomáson, és vele párhuzamosan a Földön is.

A kísérletben előzetesen két aratást terveztek, egyet október 20-án, egyet pedig november 9-én, hogy az űrhajósok megkóstolhassák a paprikákat zöld és piros állapotukban is, illetve hogy a Földre visszaküldött zöldségeket vizsgálatoknak vethessék alá. Az első aratás már megvolt, az űrhajósok pedig a kinyílt virágokat kézzel beporozták, hogy a novemberi betakarítást, illetve a folyamatos termés lehetőségét is elősegítsék. A leszüretelt chili egy részéből vacsorát főztek, majd ennek elfogyasztása után kitöltötték a NASA tudósai által összeállított kérdőívet a zöldségről.

Erről a NASA űrhajósa, Megan McArthur a Twitterreposztolt, megmutatva, milyen tacót készítettek. A mexikói eredetű ételben fajita marhahús, rehidratált paradicsom, articsóka és az űrben terjesztett chilipaprika volt.

A Plant Habitat-04 földi állomásán ugyanazok a paprikák gyorsabban fejlődtek, mint a mikrogravitációban elvetett társaik, a NASA egyelőre nem tudja, miért. Az űrügynökség számára fontos, hogy megoldást találjanak a tervezett hosszú távú űrutazásaik során a legénység élelmezésére, az űrkolonizálók étrendjének pedig alappillére lehet az űrhajókon és űrállomásokon termesztett zöldség. Hogy miért, arról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az, hogy ugyanaz a legénység takaríthatta be a paprikát, mint amelyik elindította a kísérletet, csupán a véletlen műve. Az eredeti terv szerint a Crew-2-nek ma már vissza kellett volna érnie a Földre, miután a Crew-3 leváltotta. Utóbbi azonban először a rossz időjárási viszonyok miatt, majd pedig a legénység egyik tagjának kisebb egészségügyi problémája okán leghamarabb csak szombaton, november 6-án indulhat el az ISS-re váltásként.

Rovatok