Index Vakbarát Hírportál

A Facebook szerint is függőséget okoz a Facebook

2021. november 7., vasárnap 17:49

A Facebook kutatói azt találták, hogy minden nyolcadik felhasználónál komoly függőség alakul ki, amely hatással van az alvásidőre, a munkára, a családi kapcsolatokra, tehát már klinikai szintűnek nevezhető a probléma – derül ki a Wall Street Journal birtokába került dokumentumokból.  

A problémás, kényszeres használat erősebben jelenik meg a Facebook felhasználóinál, mint bármely más szociális platform használóinál, bár az üzleti elv minden esetben arra épül, hogy minél gyakrabban térjenek vissza az oldalra.  

A kutatást elkészítő belső vizsgálati egységet a Facebook 2019 végén feloszlatta. 

A csoport vizsgálatai azt mutatták, hogy a felhasználók egy része nem képes kontrollálni az időt, amit eltölt a felületen, és ennek eredményeként életvezetési problémáik alakulnak ki. Bár azt írják, hogy ők nem tartják a problémát klinikai függőségnek, mert nem úgy hat az agyra, mint a szer- vagy szerencsejáték-függőség, azt meg kell jegyeznünk, hogy a pszichiátriai diagnosztika (az Amerikai Pszichiátriai Társaság kézikönyvében, a DSM-5-ban lefektetett kritériumok szerint) nem a fiziológiai változások alapján, hanem olyan problémák megléte alapján definiálja a klinikai függőséget, mint a kontrollvesztés vagy a mindennapi életben bekövetkező funkcióromlások.

A dokumentumokban megemlített problémák között olyanok vannak, mint a produktivitáscsökkenés, mert az illetőnek gyakorta meg kell szakítania a tevékenységét, hogy ránézzen a Facebookra, vagy az alváscsökkenés és a személyes kapcsolatok beszűkülése. Néhány esetben a szülők függőségük miatt már a gyerekeik nevelését is elhanyagolták. 

Minden nap minden percében fent vagyok a Facebookon. Szó szerint minden percben, csak akkor nem, ha a zuhany alatt állok. Teljesen elveszítem az időérzékemet

– mondta el egy 22 éves nő a kutatóknak. 

A lap korábban már megjelentetett egy Facebook Files című cikksorozatot, ami azóta szenátusi vizsgálathoz vezetett. A cég egykori alkalmazottja, Frances Haugen adatspecialista által nyilvánosságra hozott belső dokumentumok többek között arra adnak bizonyítékot, hogy 

Rovatok