Index Vakbarát Hírportál

Nyolcszázezer tobzoskát irtottak ki tíz év alatt

2021. november 8., hétfő 17:02

Több mint 190 ezer kilogramm tobzoskapikkelyt foglaltak le különböző országok hatóságai 2010 óta – mutatták ki a kutatók, akik először számszerűsítették a Nigériához köthető tobzoskatermékek illegális kereskedelmének méretét. Ahhoz, hogy ennyi tobzoskapikkelyt szerezzenek a vadorzók, közel 800 ezret öltek meg a veszélyeztetett állatból.

Fajmegőrzési szakemberek szerint Nigéria 2010 óta az illegális vadkereskedelemmel, egyebek között a tobzoskák Ázsiába szállításával foglalkozó bűnbandák központjává vált a korrupció, az ország nagy kikötőkhöz való hozzáférése és bizonytalan határai miatt. A veszélyeztetett tobzoskák a világ leggyakrabban csempészett emlősei közé tartoznak, mivel húsuk ínyencség több délkelet-ázsiai országban és pikkelyeiket a hagyományos kínai orvoslásban is használják, írja az MTI.

A Cambridge-i Egyetem kutatói vezetésével vadvédelmi szakemberek a Biological Conservation című folyóiratban közzétett tanulmányban a hatóságok által 2010 és 2021 szeptembere között lefoglalt szállítmányok adataival számolva megállapították, hogy 

a 190 407 kilogramm lefoglalt tobzoskapikkely legkevesebb 799 343 leölt állattól származik, de lehetségesnek tartják, hogy akár az egymilliót is elérheti a legyilkolt állatok száma.

Ezek a számok nagyjából egybeesnek a tobzoskákkal és testrészeikkel 2000 óta folytatott illegális kereskedelemről a közelmúltban közzétett becslésekkel, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél jóval szélesebb körű az illegális kereskedelem. A tanulmányban elemzett 77 lefoglalt szállítmányból 26-ban találtak több ezer kilogramm elefántcsontot is, ami azt jelzi, hogy az elefántcsont-csempészet terén régóta létező kapcsolatokat használják ki a tobzoskákkal kereskedő szervezett bűnbandák.

„Kutatásunk adatai azt jelzik, hogy súlyosan alábecsülték a tobzoskakereskedelem méretét Nigériában és egész Afrika területén” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Charles Emogor, Cambridge-i Egyetem zoológiai karának vezető kutatója.

A tobzoska mind a nyolc faja (négy afrikai és négy ázsiai) szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, közülük hármat a súlyosan veszélyeztetettek közzé sorolnak. A tanulmány készítőinek becslése szerint a nigériai illegális kereskedelemből lefoglalt tobzoskapikkelyek mintegy 90 százaléka a mérsékelten fenyegetett fehérhasú tobzoskától származik.

Rovatok